AZ na zevende zege op rij naar derde plaats

AZ won zaterdag voor de zevende keer op rij in de eredivisie. In Alkmaar was FC Groningen het slachtoffer van de soepel draaiende machine van trainer John van den Brom. Door de 4-1 zege passeerde AZ Heracles, dat met 2-0 verloor van koploper PSV, en staat nu derde.

Van den Brom zei vooraf dat het vooral zijn taak is zijn spelers scherp te houden. Ook tegen Groningen was zijn ploeg vanaf het begin gretig en alert. In de 24ste minuut kwam AZ op voorsprong door een goal van spits Vincent Janssen, zijn vijftiende van dit seizoen. Even later maakte Ron Vlaar, in zijn 150ste eredivisiewedstrijd, 2-0; zijn eerste doelpunt in de eredivisie sinds februari 2011.

Na rust leverde de eerste vlotte aanval van AZ meteen de 3-0 op. Dabney dos Santos gaf een steekbal op Ridgeciano Haps, die de bal voorbij doelman Sergio Padt mikte. Groningen kreeg snel daarna de kans iets terug te doen, toen Michael de Leeuw een strafschop versierde. Hij verzilverde die zelf. Markus Henriksen maakte met de vierde treffer voor AZ een einde aan alle hoop bij de bezoekers.

Verdediger Vlaar, die naar eigen zeggen de winnaarsmentaliteit wilde meebrengen toen hij in december naar AZ kwam, was zeer te spreken over het spel. „Als we het tempo opvoeren, gaat het van links naar rechts en krijgen we kansen. Nu lukte het vooral uit hoekschoppen. Ook daar hadden we op getraind. Waar dit eindigt? De doelstelling blijft Europees voetbal.” (ANP)