Een pil voor als je zelf vindt dat het leven ‘voltooid’ is

Mediaredacteur Peter Zantingh raadt iedere week een goede podcast-aflevering aan.

pvdw_logo_groot
Er is de afgelopen dagen veel gezegd en geschreven over de aangrijpende documentaire Levenseindekliniek die een week geleden werd uitgezonden bij 2DOC/NTR. En dan vooral over het lot van Hannie Goudriaan, de vrouw bij wie semantische dementie het taalcentrum dusdanig had aangetast dat alleen woorden als ‘klaar’ en ‘huppekee’ nog over waren. Bedoelde ze daarmee dat ze dood wilde? Wisten we dat echt 100 procent zeker?

Ook de nieuwste podcast van Lex Bohlmeijer (De Correspondent) gaat over het recht op een zelfverkozen dood. Bohlmeijer sprak Jos van Wijk van Coöperatie De laatste wil. Hun slogan: ‘Baas over eigen sterven.’ De CLW vindt dat iedereen zelf zijn eigen leven zou moeten kunnen beëindigen en over de middelen daarvoor zou moeten kunnen beschikken. Simpel gezegd: je hebt een pil in huis voor als je zelf vindt dat je leven voltooid is.

In 1991 pleitte oud-hoogleraar Huib Drion in NRC Handelsblad voor vrije verstrekking van zelfdodingsmiddelen aan ouderen. Dat opiniestuk bleek het beginpunt van een discussie die ook nu nog gevoerd wordt. Bohlmeijer begint zijn podcast daar ook. Daarna horen we Van Wijk over zijn opvattingen en het werk voor de coöperatie. En of je nu voor of tegen bent: het is interessant om Van Wijk, die rustig en helder spreekt, te horen praten over de rol van de arts en de politiek in deze controversiële kwestie.

“Als je euthanasie wil van een dokter, heb je 50 procent kans dat de dokter het doet. Dat is een loterij.”

“We hebben gehoord dat het ook bij ambtenaren wel iets is waarvan ze zeggen: ja, zo’n middel is bijna niet meer uit de weg te gaan. Het is niet meer de vraag of het er komt, maar wanneer het er komt. Wanneer is de politiek er nu eens een keertje klaar voor?”

De coöperatie zet nu in op een proef waarbij de ongeveer 2.500 leden onder strakke beveiliging en uitvoerige monitoring over dodelijke middelen kunnen beschikken, om in kaart te brengen wat de risico’s zijn.

Overigens, ik maak deze rubriek voor wie al regelmatig podcasts luistert, maar wil je zeker niet uitsluiten als je nu wil beginnen. Daarom een tip: kies een goede podcast-app. De standaard-app die op iPhones wordt meegeleverd, is niet de beste. Stitcher en Pocket Casts, bijvoorbeeld, zijn beter en completer - en ook te downloaden op Android-apparaten. Overcast (alleen Apple) is een andere uitstekende app om podcasts mee te luisteren. Hier een tabel ter vergelijking:

Hier alle voorgaande stukjes van deze rubriek. Tips voor podcasts die ik moet luisteren? @pzantingh / p.zantingh@nrc.nl.