2Doc: De stakende stad

In de opening van De stakende stad horen we Philip Bloemendal, de stem van het Polygoon Journaal, vertellen over de Februaristaking tijdens de Tweede Wereldoorlog: „Een spontane uitbarsting van opgekropte haat tegen de bezetter, op het ogenblik dat die zich vergreep aan de Joodse Nederlanders. Zij was gedoemd te mislukken, maar zij gaf de stoot tot het georganiseerde verzet in Nederland.” Donderdag is het precies 75 jaar geleden dat de staking uitbrak. In dat kader is deze nieuwe documentaire te zien, die gaat over de dagen die vooraf gaan aan de staking. Het was het enige massale protest in bezet Europa tegen de Jodenvervolging. De demonstranten waren woedend over de razzia die op zaterdag 22 en zondag 23 februari 1941 onder Joodse Amsterdammers plaatsvond. Er werden meer dan vierhonderd willekeurige mannen lukraak opgepakt en afgevoerd. Makers Martijn van Haalen en Bernd Wouthuysen spraken o.a. met Wijnand Schwithal , een van de laatste nog levende stakers, inmiddels overleden. Ook vertelt Tinie IJisberg – de dochter van een van de stakingsleiders – haar verhaal. Haar vader Joop IJisberg werd in 1942 geëxecuteerd.