Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag.

Europa wil als eerste 5G introduceren

Europa is er op gebrand als eerste een 5G-netwerk uit te rollen. De introductie van de supersnelle opvolger van 4G-internet gaat volgens de Europese Commissie banen opleveren, schrijft De Telegraaf. In de strijd de eerste te zijn met 5G is Zuid-Korea de belangrijkste tegenstrever. De Koreanen willen de technologie al gebruiken bij de Olympische Winterspelen in 2018.

5G-internet is tot tweehonderd keer sneller dan 4G, maar toch is dat niet de belangrijkste verbetering. De nieuwe standaard moet een dekking van 99,9 procent hebben en per vierkante meter moeten honderd verschillende apparaten kunnen worden aangesloten.

De Europese Commissie verwacht dat de robotisering van de samenleving drastisch versnelt door de combinatie van 5G en het Internet der dingen. Zo kunnen fabrieken vrijwel geheel geautomatiseerd worden en blijven banen behouden die anders naar lage lonen landen zouden zijn verplaatst. Ook in de zorg kan lager geschoold personeel met behulp van nieuwe apparatuur ingewikkelde operaties uitvoeren.

Het Chinese Huawei en het Zweedse Ericsson, de belangrijkste bedrijven achter de ontwikkeling van 5G, scharen zich achter de Europese ambities zo bleek maandag op het Mobile World Congress.

Delta Lloyd stoot zijn belang in Van Lanschot af

Verzekeraar Delta Lloyd brengt zijn aandelen in Van Lanschot terug naar de beurs. Delta Lloyd heeft nu een belang van 30,5 procent met een waarde van zo’n 250 miljoen euro. Volgens het Financieele Dagblad kunnen beleggers bij een ingehuurd bankensyndicaat aangeven hoeveel aandelen ze willen en tegen welke prijs.

Met het afstoten van de aandelen speelt Delta Lloyd kapitaal vrij, zodat de verzekeraar minder geld hoeft op te halen om zijn kapitaalbuffers te versterken. Daarmee komt Delta Lloyd ontevreden aandeelhouders als het Amerikaanse Highfields en het Taiwanese Fubon tegemoet.

Van Lanschot is blij dat het belang van dertig procent in stukjes wordt verkocht in plaats van in één keer aan één partij. De bank voor vermogende particulieren wil meer leven in de aandelenhandel. Nu is driekwart in handen van partijen met een belang van tien procent of meer.

De parallellen tussen V&D en TSN Thuiszorg

Gaat bij TSN Thuiszorg wel lukken wat V&D niet lukte? De reddingsoperatie in de thuiszorg heeft volgens De Volkskrant veel weg van die van het nu definitief failliete warenhuis. Vandaag wordt duidelijk hoeveel gemeenten in gaan op het aanbod van Buurtzorg Nederland dat een doorstart wil maken.

Allereerst is de schaal ongeveer hetzelfde. Bij TSN gaat het om tienduizend werknemers en bij V&D om achtduizend. En net als bij V&D is de werknemers van TSN ook gevraagd salaris in te leveren. Maar in beide gevallen gingen ze met succes naar de rechter om hun loon te behouden. En net zoals de vastgoedeigenaren van V&D ruime keuze hadden, hebben gemeenten ook voldoende alternatieven voor een doorstart van TSN onder de vleugels van Buurtzorg.

En tot slot hebben de curatoren in beide gevallen weinig te zeggen over een doorstart. Bij V&D omdat ze niet beschikten over de winkelpanden en bij TSN omdat er nauwelijks iets van waarde is in het bedrijf. Niemand wil de merknaam, de huurcontracten of de bureaustoelen.

Belangrijk verschil is wel dat Kahn bij V&D wilde dat er een minimaal aantal partijen meedeed aan een doorstart, maar directeur Jos de Blok van Buurtzorg Nederland gaat ook verder bij een klein aantal gemeenten.