Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Pure Italiaanse Keuken

Als er van één keuken veel boeken zijn verschenen dan is het wel van de Italiaanse keuken. Pasta’s, pizza’s, vis en vlees, aperitiefjes en nagerechten, ze hebben allemaal hun eigen kookboeken. Qua naslagwerk wordt het moeilijk het razend dikke (én populaire) De Zilveren Lepel te verbeteren. Hoe dan toch een onderscheidend kookboek te maken over Italië?

Recepten baseren op de menukaart van een restaurant is, hoewel niet origineel, een slimme manier. Het boek Pure Italiaanse Keuken komt niet uit Italië, maar zo uit de Amsterdamse keuken van Roberto’s, de Italiaanse restaurantformule in Hilton hotels wereldwijd. De man achter de horecaketen is Roberto Payer, de flamboyante directeur van het Hilton en het Waldorf Astoria in Amsterdam en door zijn uitgever opgehemeld als „een van de bekendste Italianen van Nederland”. Een uithangbord voor Italië is hij zeker, als voorzitter van de Italiaanse KvK in Nederland en ambassadeur van de Italiaanse keuken. Qua Italiaans eten zitten we dus wel goed. Zeker omdat Payer’s visie wordt gecombineerd met de kunde van Hilton’s chef-kok Franz Conde. Je waant je dankzij de opmaak van een chique menukaart in hun klassiek Italiaanse restaurant. Van de antipasti via de zuppe tot de primi, en door naar de secondi met vlees of vis en cotorni om af te sluiten met formaggi en dolci.

Luxeproducten worden niet geschuwd - het boek is zelf bijna veertig euro. Kreeft, saffraan, truffels; het is en blijft de menukaart van het Hilton. Er zitten heus wel recepten met ‘normale’ ingrediënten tussen, maar als u echt wilt genieten, wees dan niet bang de portemonnee te trekken. Perfect als u een keer bezoek krijgt en wilt imponeren.

Onderscheidend of vernieuwend is dit kookboek niet. Dat is ook niet de bedoeling. Payer in het voorwoord: “Als je iets wilt veranderen aan de originele receptuur mag dat, maar dan moet ook de naam veranderen.” Wel is het een boek dat gezien mag worden, met een fors formaat, fraaie fotografie en nette uitstraling. Het is een verzameling van ruim zeventig fijne klassiekers en een ode aan het idee achter de Italiaanse keuken: weinig ingrediënten, maar wel zo vers en zo goed, dat je er eigenlijk niets meer aan hoeft te doen. We gaan onszelf deze week een klein, enigszins betaalbaar menu voorschotelen: gevulde sardines, spaghetti pomodoro, vis en papillotte en tiramisù.

    • Sam de Voogt