China ontslaat baas beurswaakhond

Xiao Gang kon de onrust op de Chinese beurzen niet indammen. Hij maakte die zelfs erger.

Toezichthouder Xiao Gang. Foto Reuters

De topman van de Chinese toezichthouder op de beurzen, Xiao Gang, is per direct ontslagen. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua zaterdag gemeld. Het ontslag van Xiao volgt na maanden van onrust op de Chinese aandelenmarkten en na diverse mislukte pogingen van Xiao om die weg te nemen.

Xiao Gang (57) was sinds 2013 baas van beurstoezichthouder CSRC. Hij is vervangen door Liu Shiyu. Liu was tot het afgelopen weekeinde topman van staatsbank Agricultural Bank of China. Hij was tevens eerder plaatsvervangend gouverneur van de Chinese centrale bank.

De Chinese aandelenbeurzen maken sinds afgelopen zomer een turbulente periode door, met koersdalingen van zo’n 40 procent. Dat heeft onder meer te maken met de fors ingezakte economische groei in China. Xiao’s ontslag neemt die onderliggende economische problemen niet weg.

Veel gewone Chinezen hebben hun spaargeld belegd op de aandelenbeurzen. Zij zijn de afgelopen maanden veel geld kwijtgeraakt. De Chinese autoriteiten hebben al verschillende maatregelen genomen om het vertrouwen te herstellen. Tegelijkertijd hebben ze stappen gezet die de onrust op de markten juist alleen maar vergroot hebben, zoals een verbod voor grote aandeelhouders om aandelen te verkopen en het dwingen van staatsfondsen om aandelen (bij) te kopen.

Onder Xiao’s leiding voerde de toezichthouder in januari een soort noodrem in op de beursvloeren, voor als de aandelenkoersen te hard naar beneden gingen. De regels om de handel automatisch op te schorten of zelfs te beëindigen bij al te sterke dalingen, leken echter eerder averechts te werken. Ze werden al na vier dagen weer teruggedraaid. Xiao is vooral scherp bekritiseerd om die maatregel.

Persbureau Reuters meldde in januari dat Xiao intern al had aangeboden om op te stappen vanwege de problemen met de invoering van de noodrem. Maar de beurstoezichthouder ontkende dat destijds.

De onrust op de beurzen in combinatie met een onverwachtse devaluatie van de nationale munt, de yuan, in augustus en een scherpe afname van de buitenlandse valutareserves, hebben ook op buitenlandse aandelenmarkten tot onrust geleid. De afgelopen weken kleurde menig westerse beurs rood. Analisten maken zich steeds meer zorgen of de autoriteiten in Peking wel in staat zijn om China goed door een langdurige periode van lagere groei te leiden.

De Chinese economische groei daalde in 2015 naar 6,9 procent. Dat mogen imposante groeicijfers zijn voor westerse begrippen, maar in China behoren ze tot de laagste van de afgelopen twee decennia. (Reuters, AP, ANP)