Geen noodbevel rondom asielbijeenkomst Luttelgeest

Op basis van het noodbevel werden media weggestuurd bij de asielbijeenkomst. Een misverstand, zegt de burgemeester nu.

Burgemester Aucke van der Werff van de gemeente Noordoostpolder. Foto Siese Veenstra/ANP

Er was geen noodbevel afgekondigd op de avond van 28 januari rondom de informatiesessie over de komst van een asielzoekerscentrum in Luttelgeest. Dat heeft burgemeester Aucke van der Werff maandagavond gezegd in een toelichting aan de raadsleden van de gemeente Noordoostpolder, waaronder Luttelgeest valt.

Er was sprake van miscommunicatie, stelde de burgemeester. Volgens hem ging het om een concepttekst van een noodbevel dat niet officieel was afgekondigd. De tekst werd op de site van Noordoostpolder gepubliceerd. Daarin werd onder meer een mediaverbod afgekondigd, waarop dienstdoende agenten aanwezige (lokale) media wegstuurden. Dat noemt Van der Werf nu een fout van de politie, schrijft ANP.

Volgens ANP reageerden de aanwezige raadsleden verrast. Dat is niet zo vreemd, omdat Van der Werff in eerste instantie daags na de informatiebijeenkomst zei dat de noodverordening was afgekondigd zodat inwoners zich vrijelijk konden uitspreken over de komst van een azc.

Tegenstrijdige verklaringen

Van der Werff zei ter verdediging van die tegenstrijdige verklaringen pas later te hebben begrepen dat het om een misverstand ging. Het noodbevel zou door een ambtenaar online zijn gezet nadat een agent media wegstuurde op basis van de noodverordening. Dat een noodbevel alleen kan worden afgekondigd door de burgemeester zou Van der Werff niet hebben geweten. De volgende dag nam de burgemeester naar eigen zeggen alle verantwoordelijkheid voor het uitvaardigen van het noodbevel op zich. Pas later werd Van der Werff door een externe jurist gewezen op het feit dat alleen hij een noodverordening had mogen afkondigen.

De burgemeester zei maandagavond verder de ontstane commotie te betreuren. Die ontstond nadat media, waaronder Omroep Flevoland, schande spraken van het mediaverbod. De omroep kondigde aan naar de rechter te stappen vanwege “een grove inbreuk op de persvrijheid”. Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zei juridische stappen te overwegen om een precedent te voorkomen van media die worden weggestuurd bij asielbijeenkomsten.

Luttelgeest besloot na de informatieavond af te zien van de komst van nog eens 450 extra vluchtelingen. Op dit moment worden er 1.400 vluchtelingen opgevangen in het azc in het dorp dat ongeveer 2.500 inwoners telt.

    • Sam de Voogt