Britse pond op laagste niveau in zeven jaar

De onzekerheid over een Brexit zorgde voor de grootste koersdaling ten opzichte van de Amerikaanse dollar in een jaar.

Het symbool van de Britse pond op de vloer van de Bank of England.
Het symbool van de Britse pond op de vloer van de Bank of England. Foto Luke MacGregor/Reuters

Het Britse pond heeft kort op de laagste koers in zeven jaar gestaan. Dankzij de onzekerheid over een mogelijke Brexit daalde de munt met ruim 2 procent naar een waarde van 1,4058 dollar, de grootste koersdaling in een jaar. Ook de waarde ten opzichte van de euro daalde met 0,5 procent naar 1,28 euro.

Vlak na het dieptepunt steeg de wisselkoers van het pond ten opzichte van de dollar weer iets naar een niveau van 1,4101 dollar, nog altijd een daling van 2,1 procent. Volgens Reuters voorzien verschillende banken een verdere daling naar een waarde van 1,30 dollar voor het einde van 2016.

Dit weekend sterkte het pond juist nog aan nadat de Britse premier David Cameron een akkoord bereikte met de EU over aanpassingen van de EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië. Vandaag scherpten bookmakers de kans op een Brexit echter verder aan naar boven. De daling kan niet los gezien worden van het feit dat de populaire burgemeester van Londen én potentieel opvolger van Cameron, Boris Johnson, dit weekend bekend maakte campagne te gaan voeren voor een Brexit.

Het Britse referendum over het EU-lidmaatschap staat gepland voor 23 juni. De campagne voor een ‘ja’-stem wordt aangevoerd door premier Cameron, voor het ‘nee’-kamp gaan behalve Johnson nog zes ministers uit het kabinet van Cameron actief campagne voeren.

    • Sam de Voogt