Kwartaalverlies voor grootste bank Europa sjoemelsoftware ‘VW moet elektrische auto’s bouwen in VS’

HSBC, de grootste bank van Europa, heeft in het vierde kwartaal een verlies geleden van 858 miljoen dollar (771 miljoen euro). Dat kwam onder meer door een daling van de inkomsten uit leningen, terwijl HSBC ook meer geld opzij moest zetten voor probleemkredieten. Een jaar geleden boekte HSBC nog een winst van 1,7 miljard dollar. De bank is onlangs begonnen met een drastische reorganisatie. De Britse krant Financial Times meldde vanochtend op basis van anonieme bronnen dat de bank de beloningen van de top gaat verlagen onder druk van aandeelhouders. Die vinden dat HSBC niet goed genoeg presteert. (ANP)

Volkswagen moet mogelijk als straf voor het dieselschandaal elektrische auto’s gaan produceren in de Verenigde Staten. De autofabrikant zou daarover in onderhandeling zijn met de Amerikaanse milieudienst EPA, meldde de Duitse krant Welt am Sonntag zondag. De krant baseert zich op anonieme bronnen. Volkswagen kwam afgelopen najaar in opspraak toen bleek dat de autobouwer op grote schaal gesjoemeld heeft met de uitstootwaarden van dieselauto’s. Er werd speciale software ingebouwd om emissietests in laboratoria te omzeilen. De EPA bracht die zaak aan het rollen, en kan het bedrijf miljardenboetes opleggen. (ANP)