Chaim Levano (88) overleden

In Amsterdam is afgelopen week musicus, theatermaker, schrijver en acteur Chaim Levano (88) overleden. Levano werd geboren in Heerlen, overleefde als enige van zijn familie de oorlog en was in de jaren zeventig en tachtig o.a. betrokken bij het Resistentieorkest. Levano maakte talrijke eenmalige theaterproducties waarin ernst en humor in elkaar overliepen. Als musicus was hij onder meer actief als pianist en bracht hij in Nederland als eerste de muziek van Erik Satie onder de aandacht. Zijn eerste theaterproductie was Aufruf (Actie!) naar Kurt Schwitters. Hij ontdekte in de jaren zestig ook Schwitters’ Die Sonate in Urlauten, een monumentaal dadaïstisch werk waarvan hij dé vertolker werd. Levano was ook lid van het mimegezelschap Waste of Time en als pianobegeleider verbonden aan Het Amsterdams Ballet en het Amsterdams Conservatorium. Dat combineerde hij met solo-optredens en avant-gardistische theaterproducties. Hij ontving in 2013 de Andreaspenning van de stad Amsterdam. (NRC)