‘Als wij de klanten zijn, zijn jullie de V&D-top’

Met dit Feyenoord is weinig te beginnen, de ploeg hangt met plakband aan elkaar. „Positief dat we niet verliezen”, zei trainer Giovanni van Bronckhorst na de 1-1 thuis tegen Roda JC.

De protestmars van Feyenoord-fans van het trainingscomplex naar de Kuip: de supporters willen dat de directie van de club haar spullen pakt.
De protestmars van Feyenoord-fans van het trainingscomplex naar de Kuip: de supporters willen dat de directie van de club haar spullen pakt. Foto BART MAAT/ANP

Hoge hekken staan opgetrokken rond het Maasgebouw, waar de directie van Feyenoord huist. Het geheel heeft de aanblik van een zwaar beveiligd fort. Op strategische plekken staan pelotonnetjes ME opgesteld, agenten in burger begeven zich tussen de fans, enkele tientallen busjes van de politie-eenheid circuleren rond de Kuip, politiepaarden hollen op en neer, een grote wagen met waterkanon rijdt af en aan.

Alles om erger te voorkomen rond de ‘ludieke’ protestmars van supporters tegen de clubleiding: door lege dozen richting het Maasgebouw te gooien willen de fans duidelijk maken dat de directie haar spullen moet pakken. Vanaf trainingscomplex Varkenoord, dicht bij het stadion, trekken honderden fans naar het Maasgebouw, een uur voordat Feyenoord gelijk zou spelen tegen Roda JC.

‘Als wij klanten zijn, zijn jullie het V&D-bestuur’, staat op een spandoek gericht aan de directie, waarmee de stoet wordt aangevoerd. Daarmee reageren de fans op een interview met algemeen directeur Eric Gudde op zondag bij tv-programma De Tafel van Kees, waar hij aanhangers van de club ongelukkig ‘klanten’ noemde. Op sociale media zijn fans woedend: zij zijn aanhangers, geen klanten.

Zingend gaan ze richting het stadion. Dan wordt er ingegrepen. Een groep van 600 tot 800 mensen wordt even verderop in een smalle doorgang naast de Kuip preventief klemgezet door de politie, er zouden aanwijzingen zijn dat er dreiging was.

Zo wordt de optocht richting het Maasgebouw afgebroken. Angstbeeld bij de Rotterdamse politie zijn de rellen in 2011, toen supporters het Maasgebouw probeerden te bestormen. Met getrokken pistolen kon dat toen ternauwernood voorkomen worden.

Als het duel begint, staan de fans nog geïsoleerd. Zij worden gecontroleerd op stadionverboden, vuurwerk en wapenbezit. Enkele fans verzetten zich hierbij, volgens de politie gebruikten zij „verbaal en fysiek geweld tegen stewards en agenten”. Daarop wordt de hele groep aangehouden, de fans worden in bussen afgevoerd. Maandagochtend werd bekend dat 326 arrestanten op vrije voeten zijn gesteld met een geldboete.

Slechts een paar fans met lege dozen bereiken het Maasgebouw, via een omweg. Om 16.00 uur gooien zij de dozen – sommige van het formaat plasma-tv – over de hekken.

In die setting begon het dolende Feyenoord drie kwartier later tegen laagvlieger Roda JC aan een wedstrijd die gezien de explosieve stemming eigenlijk niet verloren mocht worden.

Het werd een moedeloos makende middag. Het voetbal is belabberd, het weer is akelig, supporters lijden. Met de komst van Dick Advocaat – als adviseur van trainer Giovanni van Bronckhorst – was er deze week weer iets van branie en overtuiging de Kuip binnengestapt. Met zijn routine moet hij de onervaren coach er in deze crisisperiode doorheen trekken.

Was de hand van Advocaat al zichtbaar? Niet echt. Vier nieuwe namen ten opzichte van het debacle vorige week tegen PEC Zwolle, Dirk Kuijt voor het eerst op de nummer-10-positie, en vier aanvallend ingestelde spelers in de basis. Niet de behoudende spelopvatting waar Advocaat om bekendstaat.

Van Bronckhorst en Advocaat kunnen wisselen wat ze willen, of tactieken analyseren tot in het oneindige: met dit Feyenoord is weinig te beginnen. De ploeg hangt met plakband aan elkaar: door angst, onzekerheid en onkunde. Rechteraanvaller Bilal Basacikoglu die in de tweede helft een hoekschop wil nemen, maar de bal door de rukwinden herhaaldelijk ziet wegwaaien bij de cornervlag, en vervolgens in een hopeloze actie de bal dan maar over de achterlijn schiet. Spelers die nog geen bal over drie meter naar elkaar toe kunnen spelen.

Honderdste doelpunt van Kuijt

Aanvoerder Dirk Kuijt, natuurlijk hij, leek kort voor rust voor iets van bevrijding te zorgen: 1-0. Zijn honderdste doelpunt voor Feyenoord. Maar in de tweede helft, met de harde wind tegen, viel de ploeg weer terug in de treurstand van de afgelopen weken.

De gelijkmaker van het armetierige Roda JC, zwaar naar achteren leunend, waarbij de verdediging van Feyenoord in de slaapstand staat bij een ingooi: Rydell Poepon waant zich in luilekkerland en loopt vrij weg, invaller Maecky Ngombo maakt af: 1-1. ‘Gudde rot op’, klinkt kortstondig na de goal – dezelfde tekst als op enkele spandoeken. Even later vliegt een politiehelikopter rondjes boven de Kuip. Na het duel bleef het rustig.

Een beetje pech hebben ze ook wel bij Feyenoord: Eljero Elia die in blessuretijd tegen de onderkant van de lat ramt – al zegt het ook veel over het gebrek aan koelte in de afwerking. Hij zakt emotioneel naar de grond, daar zit ook persoonlijke ellende in: Elia zei na afloop dat vorige week een vriend van hem op straat werd doodgeschoten.

Feyenoord zakt verder af naar de zevende plaats. Nu al een kwart deel van de competitie opeenvolgende rampspoed – twee puntjes in de laatste negen duels. „Positief dat je niet verliest, na zeven nederlagen”, zei Van Bronckhorst. „Het team gaat voor elkaar door het vuur. We zaten er heel dicht bij.” Zijn ploeg had eigenlijk moeten winnen, gezien de vele kansen, zei hij. „Maar gewoon is voor ons op dit moment niet gewoon.”

Alleen de KNVB-beker kan het seizoen nog enigszins redden, volgende week donderdag wacht de halve finale tegen AZ, momenteel de meest swingende ploeg in de subtop. AZ-coach John van den Brom keek zondag in de Kuip toe. Hij moet gezien hebben: dit Feyenoord is rijp voor de genadeklap. Daar kan ook Dick Advocaat niets aan veranderen.

    • Steven Verseput