Albert Heijn moet winkels in België afstoten

Het afstoten van Albert Heijn-winkels zou moeten voorkomen dat Albert Heijn te sterk aanwezig wordt in België.

Foto: Remko de Waal / ANP

Albert Heijn moet in België winkels sluiten, wil het de fusie met het Belgische Delhaize laten doorgaan. Dat meldt persbureau Belga op basis van Belgische vakbonden. De sluiting zou op last van de Belgische mededingingsautoriteit zijn; het zou in totaal gaan om acht winkels.

Albert Heijn en Delhaize zouden een te grote marktpositie krijgen binnen België. Een woordvoerder van de Belgische mededingingsautoriteit wil niet reageren tegenover de pers; er wordt gesproken van een “ontwerpbeslissing” die nog wordt bekeken.

Een woordvoerder van Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, laat weten dat er waarschijnlijk winkels van beide bedrijven moeten worden afgestoten. Dit moet om aan bezwaren van de Belgische mededingingsautoriteit tegemoet te komen. Er worden geen mededelingen gedaan over hoeveel winkels er weg zouden moeten.

Door de fusie van de twee bedrijven ontstaat een supermarktketen met wereldwijd 6.500 winkels en een jaaromzet van ruim 54 miljard euro. Het hoofdkantoor komt in Nederland. De aandeelhouders van beide bedrijven spreken zich op dinsdag 14 maart over de fusie uit. Rond die tijd moet er ook een definitieve beslissing zijn van de mededingingsautoriteit.