Uitstel van betaling voor moederbedrijf Aktiesport en Perry Sport

De problemen zouden mede veroorzaakt zijn door de faillissementen van partners V&D en Macintosh.

De Perry Sport in het centrum van Dordrecht.
De Perry Sport in het centrum van Dordrecht. Foto Robert Vos

Het moederbedrijf Unlimited Sports Group (USG) van onder meer sportwarenhuizen Aktiesport en Perry Sport heeft uitstel van betaling aangevraagd en gekregen. Dat bevestigt de rechtbank van Amsterdam na initiële berichtgeving van het Algemeen Dagblad.

De problemen zouden mede zijn veroorzaakt door het faillissementen van V&D en de schoenenwinkels van Macintosh, voormalige grote partners van de sportwarenhuizen. Zo had Perry Sport elf shop-in-shops in V&D-warenhuizen en zaten er 128 Aktiesport shop-in-shops in de schoenenketen Scapino. Die schoenenwinkels, waar ironisch genoeg USG een aantal maanden geleden nog interesse in had, zijn inmiddels door Ziengs Schoenen overgenomen, maar zonder de shop-in-shops.

Lees ook ons vragenstuk over het faillissement van V&D: Dertien vragen over het einde van V&D

In een brief van het management van USG aan het personeel, in handen van NRC, staat dat de twee faillissementen in combinatie met de “al lastige retail markt” reden voor het bedrijf om uitstel van betaling aan te vragen. Het management vraagt het personeel in de brief geen betalingen of bestellingen meer te doen. Wel blijven voorlopig de kantoren en winkels open en de website in de lucht.

Er zijn in Nederland in totaal 70 winkels van Perry Sport en 180 vestigingen van Aktiesport. Ook Time Out Footwear en het Belgische Primo behoren tot USG. Volgens vakbond FNV heeft het slechte nieuws betrekking op 2.300 werknemers bij USG, al is het nog afwachten of een doorstart tot de mogelijkheden behoort. De vakbond verwacht dinsdag meer informatie te krijgen van USG, dat maandagavond niet bereikbaar was voor commentaar.

Moederbedrijf al langer in de problemen

De problemen van het moederbedrijf spelen al langer, zo blijkt uit de onlangs gedeponeerde jaarrekening over 2014. In de zomer van dat jaar kwam USG een nieuwe financiering van 88 miljoen euro overeen met een consortium van vier banken: Rabo, DZ Bank, ING en Deutsche Bank. Aan het einde van 2014 bleek het bedrijf niet in staat om alle afspraken rondom die lening na te komen. De accountant van KPMG verleende ook geen goedkeuring aan het jaarverslag.

Dat USG het jaarverslag over 2014 pas eind vorige maand inleverde, betekent dat het bedrijf de maximale 13 maanden heeft genomen om het te deponeren. Al die tijd is er met de banken onderhandeld over een herfinanciering, maar daar was op 28 januari nog altijd geen sprake van, valt uit het verslag op te maken.

Perry Sport bestaat dit jaar 150 jaar. De eerste winkel opende als Perry&Co in 1866 haar deuren in de Amsterdamse Kalverstraat. Als in 1959 de sportwinkel wordt overgenomen door de Bijenkorf ontstaat Perry Sport. In 1984 komt de keten in handen van V&D, totdat retailbedrijf USG, dat op zijn beurt in handen is van investeringsfonds Bencis Capital, de sportketen in 2006 overneemt. Aktiesport komt oorspronkelijk uit Gouda, waar in 1984 de eerste winkel werd geopend.