10 jaar cel voor dodelijke explosie

Johannes V. veroorzaakte een explosie in zijn woning in Berg aan de Maas. Daarbij overleed zijn bovenbuurman.

De ontplofte woning.
De ontplofte woning. Foto ANP / As Media

De 50-jarige Johannes V. is maandag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De man veroorzaakte in maart vorig jaar een explosie in zijn woning in Berg aan de Maas.

Door die explosie kwam zijn buurman om het leven. V. raakte zwaargewond. De verdachte had al twee keer eerder geprobeerd een eind aan zijn leven te maken.

Maximum was levenslang

Het Openbaar Ministerie (OM) had tien jaar celstraf geëist omdat de man opzettelijk mensen en goederen in gevaar bracht door de gaskraan open te draaien. Daarbij zorgde de explosie voor maatschappelijke onrust in het Zuid-Limburgse dorp. De rechtbank volgde de eis van het OM.

De rechtbank wees erop dat de maximumstraf voor dit misdrijf levenslang of dertig jaar cel is. Dit omdat de explosie een bovenbuurman het leven heeft gekost en andere mensen, onder wie politie- en brandweermensen in levensgevaar bracht. De rechtbank:

“De hulpdiensten zijn door het oog van de naald gekropen.”

V. werd door zijn depressies minder toerekeningsvatbaar verklaard. Daarom kwam de straf uit op tien jaar.

Verdachte wist dat er nog iemand in het gebouw was

De bovenbuurman rook gas en alarmeerde de hulpdiensten. Ook klopte hij bij de benedenbuur aan de deur om te vragen wat er gaande was. Maar deze zei dat hij weg moest gaan. De verdachte wist dus dat er iemand in het gebouw was, maar draaide de gaskraan niet dicht, aldus de rechtbank. Daardoor nam hij de gevolgen op de koop toe, zeiden de rechters.

    • Carlijn Vis