Cultuur

Kritiek op antecedentenonderzoek Uber na doden in Verenigde Staten

Foto: iStock

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Washington Post legt het antecedentenonderzoek van Uber onder een vergrootglas nu bekend is geworden dat een man die afgelopen weekend in de Verenigde Staten zes mensen vermoordde voor de taxi-service werkte.

Het bedrijf zegt dat het van iedereen die voor de dienst aan de slag wil het strafblad doorlicht, maar in de praktijk blijkt dat er nogal eens wat informatie aan de aandacht ontsnapt. In twee recente rechtzaken waarin de vermeende veiligheid van Uber onder vuur lag heeft het bedrijf schikkingen getroffen ter waarde van 28,5 miljoen dollar. Een officier van justitie liet daarop weten:

“We have learned they have drivers who are convicted sex offenders, thieves, burglars, kidnappers and a convicted murder. This is only really scratching the surface.”

Zo worden vingerafdrukken niet gecontroleerd en wordt niet gekeken of nieuwe chauffeurs in het Amerikaanse register van zedendelinquenten staan. Mocht er iets met je gebeuren, dan heeft Uber zich in de algemene voorwaarden volledig ingedekt, zo legt de officier van justitie uit:

“It completely covers their a** and says, ‘We’re not responsible for anything that happens to you, period. It says, ‘You can be raped, you can be killed, you can be murdered, and it’s not our responsibility.’”

Binnenkort wordt bekend hoeveel mensen naar House of Cards kijken

Netflix heeft met series als House of Cards en Orange is the New Black een paar kijkcijferkanonnen in huis. Althans, dat beweert de zender zelf, want de streamingdienst maakt geen kijkcijfers bekend. Daar wil Comscore graag een einde aan maken, schrijft Quartz.

Het Amerikaanse internetdatabedrijf heeft een nieuwe technologie ontwikkeld om kijkcijfers te verzamelen van smartphones, spelcomputers, tablets en andere apparaten waarop streaming TV-diensten gebruikt worden.

Netflix houdt kijkcijfers liever geheim omdat leden misschien hun abonnement opzeggen als ze denken dat hun favoriete shows verdwijnen vanwege slechte kijkcijfers. Zelfs de makers van de shows weten niet hoeveel mensen naar hun programma kijken. Ted Sarandos, hoofd programmering bij Netflix, denkt dat het openbaar maken van kijkcijfers niet goed is voor de kwaliteit van de progammering:

“[It would] have the same result that it has for television, which has been remarkably negative in terms of the quality of shows.”

Bovendien zijn kijkcijfers niet belangrijk voor Netflix, omdat het bedrijf niet afhankelijk is van advertentie-inkomsten. Maar volgens Comscore geeft inzicht in de kijkcijfers van Netflix en Amazon Prime makers van TV-shows juist een beter idee van wat kijkers leuk vinden en wat hun shows waard zijn bij de doorverkoop aan andere zenders.

AT&T investeert 10 miljard in business solutions afdeling

AT&T gaat ongeveer 10 miljard dollar investeren in de wereldwijde business solutions afdeling, die diensten aanbiedt zoals zoals draadloze connectiviteit en cloud storage. Dat schrijft de New York Times.

Het telecombedrijf liet vorige maand weten dat het in 2016 verwacht in totaal voor 22 miljard aan investeringen uit te geven. In het vierde kwartaal van het afgelopen jaar daalde de omzet van de business solutions afdeling ten opzichte van het jaar ervoor met 2,7 procent tot 18,2 miljard dollar.

Volgens AT&T werd die daling mede veroorzaakt door lagere opbrengsten uit apparatuur en de druk van wisselkoersen.