Vijf doden op Fiji door cycloon - noodtoestand uitgeroepen

De cycloon Winston heeft voor grote schade gezorgd op de eilandengroep Fiji. Complete dorpen werden weggevaagd.

De cycloon Winston heeft op Fiji veel schade aangericht. Vijf mensen kwamen om het leven.
De cycloon Winston heeft op Fiji veel schade aangericht. Vijf mensen kwamen om het leven. Foto Naziah Ali/AFP

De cycloon Winston heeft aan ten minste vijf mensen op de Fiji-eilandengroep het leven gekost. Harde windstoten en hevige regenval hebben voor grote schade gezorgd in met name het zuidelijk deel van de archipel. Op veel plekken is de stroom uitgevallen of afgesloten. Minister-president Frank Bainimarama heeft de noodtoestand uitgeroepen, zo meldt persbureau Reuters.

De archipel die bestaat uit zo’n driehonderd eilanden werd zaterdag geraakt toen de cycloon met snelheden tot 325 kilometer per uur over het land raasde. Daarbij zijn complete dorpen zijn verwoest. Ruim 1.200 mensen zijn geevacueerd vanwege de storm, meldt de regering op Twitter:

Twitter avatar FijiGov_RMDNDM FijiGov RMDNDM 1,254 Evacuees in Evacuation Centers around the country #ForFiji #StrongerThanWinston

Talloze bomen zijn ontworteld en delen van gebouwen liggen over de eilanden verspreid. Bovendien zijn wegen op sommige plekken zwaar beschadigd geraakt. Vluchten naar het eiland zijn voorlopig opgeschort door de maatschapijen Airlines Virgin en Jetstar, die veel op Fiji vliegen.

Voor het land is voor zondag een avondklok afgekondigd en scholen blijven voorlopig dicht. De noodtoestand duurt tenminste dertig dagen.

Twitter avatar FijiGov_RMDNDM FijiGov RMDNDM Schools around the country closed for 1 week #TeamFiji #StrongerthanWinston
Twitter avatar tuiipelehaki Jone Tuiipelehaki Five (5) confirmed deaths as #TCWinston leaves trail of disaster. Full details of aftermath still being assessed by local authorities.

Hoofdstad gespaard

De hoofdstad Suva lijkt te zijn gespaard omdat Winston afboog net voordat deze Suva zou bereiken. Volgens Bainimarama wordt momenteel de schade opgenomen om te zien waar directe hulp het meest nodig is.

“Wanneer we daartoe in staat zijn, zullen we met een plan komen om, de stroomtoevoer geleidelijk weer op te starten en dat geldt ook voor de watertoevoer.”

De elektriciteit werd op veel plaatsen preventief afgesloten, maar volgens hulporganisaties kan dat in potentie gevaarlijke situaties opleveren. Met name lager gelegen gebieden waar honderden mensen leven in fragiele tinnen huizen zijn kwetsbaar als bijvoorbeeld waterpompen niet meer werken, stelt een woordvoerder van Oxfam-Novib tegen Reuters.