Vermist radioactief materiaal gedumpt in Zuid-Irak

Het ‘zeer gevaarlijke’ materiaal verdween in november; de angst bestond dat er vuile bom van werd gemaakt.

Archiefbeeld van de Weatherford-stand op een beurs in Basra Foto Atef Hassan / Reuters

Het radioactief iridium dat woensdag in Irak vermist raakte is gevonden. Het “zeer gevaarlijke” materiaal is gedumpt vlakbij een benzinestation in de Zuid-Irakese stad Zubayr, ongeveer vijftien kilometer van de plek waar het verdween. Dat heeft de Iraakse minister van Volksgezondheid, Ameer Ali, aan persbureau Reuters laten weten.

Volgens het ministerie is het materiaal intact en is er geen gevaar dat er straling vrijkomt.

Materiaal kan gebruikt worden voor vuile bom

In november verdween er een koffer met capsules met in totaal hooguit 10 gram iridium 192. Dit materiaal is volgens atoomagentschap IAEA gevaarlijk na minuten of uren van directe blootstelling, en pas dodelijk na uren of dagen. Het zou gebruikt kunnen worden voor een zogeheten vuile bom. De vermissing werd door Irak gemeld aan het IAEA; persbureau Reuters bracht afgelopen woensdag dit nieuws naar buiten.

Het materiaal, eigendom van het Zwitserse inspectiebedrijf SGS, verdween uit een bunker op een opslagterrein van het Amerikaanse oliebedrijf Weatherford in de Zuid-Irakese havenstad Basra. Er bestond de angst dat militanten van Islamitische Staat dit materiaal in handen hadden gekregen.

    • Huib de Zeeuw