Tientallen slachtoffers bij dubbele aanslag Homs

De aanslag werd gepleegd in de regeringsgezinde wijk Al-Zahraa. De verantwoordelijkheid voor de actie is nog niet opgeëist.

Syrische brandweerlieden blussen een auto in de Syrische wijk Al-Zahraa waar zondagochtend een dubbele bomaanslag plaatsvond.
Syrische brandweerlieden blussen een auto in de Syrische wijk Al-Zahraa waar zondagochtend een dubbele bomaanslag plaatsvond. Foto AFP

Bij een dubbele bomaanslag in de Syrische stad Homs zijn ten minste 46 mensen om het leven gekomen, waaronder minimaal 28 burgers. Ook zijn er meer dan honderd gewonden gevallen, zo meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De aanslag werd gepleegd in de regeringsgezinde wijk Al-Zahraa. De verantwoordelijkheid voor de actie, een van de dodelijksten in de afgelopen vijf jaar in de stad, is nog niet opgeëist.

De Syrische staatstelevisie maakt eveneens melding van de aanslag, maar spreekt van een lager aantal slachtoffers: 32 doden en tientallen gewonden. Volgens de zender vonden de explosies zondagochtend rond zes uur plaats en werden er twee autobommen gebruikt. Het Observatorium neebt dat er tenminste één auto met explosieven is gebruikt, mogelijk twee. Het Observatorium sluit niet uit dat tevens iemand zichzelf met een bomgordel heeft opgeblazen.

Alawieten

In de wijk Al-Zahraa wonen voornamelijk Alawieten, een religieuze minderheidsgroepering die tot de aanhangers van president Bashar Assad behoort. Eind januari kwamen in het district bij twee bomaanslagen al twintig mensen om en vielen meer dan honderd gewonden. Die bomaanslag werd volgens persbureau Reuters opgeëist door IS.

De aanslag komt een dag nadat Syrische regeringstroepen naar eigen zeggen 31 dorpen in de omgeving van Aleppo hebben veroverd op terreurgroepering Islamitische Staats (IS). Daarbij zouden volgens persbureau AFP onder meer vijftig jihadisten gedood zijn. De Syrische legers voeren momenteel een offensief om met Russische luchtsteun bepaalde delen van het land weer terug in handen te krijgen. IS heeft nog steeds een deel van de steden in de provincie Homs in handen, waaronder het historisch belangrijke Palmyra.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen

Staakt-het-vuren

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov kondigden zondag aan dat er een principe-akkoord ligt voor een staakt-het-vuren in Syrië. De presidenten Obama en Poetin zouden hierover verder moeten onderhandelen, meent Kerry. Nadere details zijn nog niet bekendgemaakt.

Kerry en Lavrov kondigden een week geleden ook al aan dat er afspraken zijn gemaakt over de levering van humanitaire hulp aan belegerde steden in Syrië en het “staken van de vijandelijkheden” over een week. Eerder deze maand liepen vredesbesprekingen in Geneve stuk.