Zes doden bij schietpartijen in Michigan

De slachtoffers vielen in de stad Kalamazoo. Ze zouden willekeurig zijn gekozen. De vermoedelijke dader is aangehouden.

In de Verenigde Staten vinden geregeld schietpartijen plaats, zoals vorig jaar in Charleston. Daarbij kwamen verschillende mensen om het leven.
In de Verenigde Staten vinden geregeld schietpartijen plaats, zoals vorig jaar in Charleston. Daarbij kwamen verschillende mensen om het leven. Foto Joe Raedle/AFP

Bij een serie schietpartijen in de Amerikaanse stad Kalamazoo in de staat Michigan zijn ten minste zes doden gevallen. Een man opende zaterdagavond vanuit zijn auto het vuur en lijkt het daarbij op willekeurige voorbijgangers te hebben gemunt, meldt persbureau AP op basis van informatie van lokale autoriteiten. Daarbij raakten ook nog eens twee personen gewond, waarvan er twee in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. De vermoedelijke dader is aangehouden.

De schietpartijen vonden plaats op zaterdagavond op de parkeerplaatsen van een restaurant, de zaak van een autodealer en een appartementencomplex. In tegenstelling tot wat de lokale politie eerder meldde is onder de slachtoffers geen veertienjarig meisje. Zij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Een politiemedewerker stelt op Facebook namens het Kalamazoo Department of Public Safety dat de vermoedelijke dader is gearresteerd. Het gaat om de 45-jarige Jason Dalton, een blanke man afkomstig uit het district Kalamazoo. Volgensde lokale televisiezender WWMT zijn bij de arrestatie wapens gevonden in de achterbak van zijn auto.

Volgens een politiemedewerker is met de arrestatie het gevaar voor het publiek voorbij:

“De dreiging voor het publiek is voorbij. We hebben onze verdachte nu.”

Meerdere schietpartijen

De eerste schietpartij vond volgens de lokale politie plaats aan het begin van de avond bij een appartementencomplex. Een vrouw raakte ernstig gewond nadat er meerdere keren op haar was geschoten. Een uur later opende de verdachte het vuur op een vader en zoon die zich op de parkeerplaats van een autodealer bevonden. Weer een kwartier daarna werden vier mensen bij een restaurant. Uiteindelijk werd de vermoedelijke dader rond half een zondagnacht ingerekend.

Het is niet de eerste keer de afgelopen tijd dat een zogenoemde mass shooting plaatsvindt in de Verenigde Staten. In december vorig jaar openden twee geradicaliseerde Amerikanen het vuur in San Bernardino. Daarbij kwamen 14 mensen om het leven, terwijl bij een schietpartij op een school in Oregon tien mensen omkwamen afgelopen oktober. In juni vorig jaar vermoordde de 21-jarige Dylann Roof negen Afro-Amerikanen in een kerk in Charleston vanuit een vermoedelijk raciaal motief.

    • Jorg Leijten