New Delhi zonder water na dodelijke rellen om kaste India

Autoriteiten spreken van een “watercrisis” en scholen blijven voorlopig dicht.

Militairen marcheren langs een door demonstranten in brand gestoken pand in Rohtak, Haryana.
Militairen marcheren langs een door demonstranten in brand gestoken pand in Rohtak, Haryana. Foto AP / Deepak Khanna

In India zijn ondanks een avondklok zeker tien doden gevallen bij de tweede opeenvolgende dag van protesten vanwege kastenrechten. De Jat, een stamgroep met agrarische achtergrond uit het noorden van India, eisen privileges bij het verkrijgen van overheidsbanen en toegang tot staatsonderwijs.

Vrijdag viel één dode onder de demonstranten toen ordetroepen het vuur openden. De protesten vinden plaats in de noordelijke deelstaat Haryana. De Jat antwoordden zaterdag met onder meer brandstichting in treinstations, winkels en auto’s in diverse districten.
Toen de demonstranten ook snelwegen vanuit New Delhi blokkeerden, kreeg de politie opdracht zonder waarschuwing het vuur te openen. Dit melden Indiase autoriteiten aan AP.

‘Minstens twee dagen watercrisis’

The Times of India meldt dat New Delhi sinds zondag zonder water zit vanwege de ontstane chaos. De toevoer vanuit Haryana, zo’n 60 procent van de watervoorziening, naar zeven zuiveringsinstallaties in Delhi is drooggelegd. De autoriteiten spreken van een “watercrisis” en roepen de 16 miljoen inwoners van New Delhi op zuinig te zijn met het water dat ze hebben omdat ze er “minstens twee dagen” mee zullen moeten doen. Scholen blijven voorlopig dicht.

De Jat willen meer privileges maar onderhandelingen tussen de gemeenschapsleiders en de staatsoverheid leidden vrijdag tot niets. Het probleem voor de Jat is dat zij volgens het hoogste rechterlijke orgaan in India behoren tot de bovenkaste. De onderkaste geniet bij wijze van positieve discriminatie uitgebreide privileges, zoals banenquota.

Wettelijk kunnen de Jat niet dezelfde privileges krijgen omdat dan meer dan de helft van de banen in Haryana gereserveerd zou zijn voor achtergestelde gemeenschappen. Dat is volgens het opperste hof niet toegestaan. Bovendien acht het de Jat niet zodanig sociaal achtergesteld dat onderkasterechten moeten worden toegewezen.

Uitbreiding avondklok

Volgens de politie werden zaterdag in sommige districten helikopters ingezet om tweehonderd militairen te droppen. Uiteindelijk zijn zaterdagavond op meerdere plaatsen avondklokken ingesteld in een poging het geweld tegen te gaan. Zondag meldden zich echter opnieuw “duizenden” demonstranten, weet AP.

De autoriteiten van Haryana melden dat sinds vrijdag behalve tien doden zeker 150 gewonden zijn gevallen. De vooraanstaande Indiase krant Business Standard spreekt van “chaos” door de “duizenden” demonstranten die “het openbaar vervoer verstoren, brandstichten, plunderen en vernielingen aanrichten aan overheids- en particuliere bezittingen”. Deelstaatpremier Manohar Lal Khattar heeft de demonstranten opgeroepen het hoofd koel te houden.