Mollenjacht: verlaten fabrieken, een klein fortuin en verstoppertje met Taeke

NRC-redacteuren Frank Huiskamp en Peter Zantingh bespreken de laatste aflevering van Wie is de Mol.

Het zestiende seizoen van Wie is de Mol? is bezig. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, NRC-redacteuren en vaste kijkers, bespreken net als vorige jaren elke week na de uitzending hun ideeën en theorieën via de chat - en dat gesprek plaatsen we de volgende dag hier.

Let op: onderstaand gesprek bevat (vanzelfsprekend) spoilers. Dus als je de aflevering nog niet gezien hebt, scrol dan niet verder naar onder.

De achtste aflevering van Wie is de Mol? 2016 trok 1.993.000 kijkers. Vorige week waren het er 2.101.000.

Peter: Frank Aankomendius Sportredacteurius Huiskamp.

Frank: Peter Zantingh, ik kan niets bedenken dat van gelijkwaardige kwaliteit is als begroeting.

Peter: Dat is oké. Genoten?

Frank: Nou, na die geweldige aflevering van vorige week viel deze weer een beetje tegen. Hij was heel onderhoudend hoor. Maar er werd nog maar weinig echt gemold bijvoorbeeld. Er was een Mol met medelijden aan het werk, of iedereen hield iedereen te veel in de gaten.

Peter: Of AVROTROS kreeg medelijden. Want het leek er ook wel een beetje op alsof ze een walk in the park kregen. De pot is in één aflevering zo’n beetje verdubbeld.

geldpot
Frank: Er waren opeens ook opdrachten waarbij je een klein fortuin kon verdienen. Als je een beetje als een gek was gaan zoeken in die tweede verlaten fabriek, met die klokken, dan had je met gemak duizenden euro’s erbij. Wat ze trouwens ook deden, maar laten we de volgorde een beetje aanhouden. En zelfs gokken ging goed, want no way dat Annemieke ook maar enig idee had wat ze aan het doen was bij die tv-opdracht. Maar goed.

Peter: Ik dacht bij opdracht één, met die touwen, wel nog: mollen kan heel gemakkelijk door met je voet even zo’n tegeltje een ander vak in te schuiven.

Frank: Ja, dat bedacht ik me pas toen andere mensen, onder anderen Carolien Borgers in Moltalk, dat zeiden. Gewoon zo’n tikje als Klaas een paar weken terug deed met die IKEA-tafel.

Peter: Precies. Grappig trouwens, dat dat touw er netjes bij lag, maar zomaar in de knoop zat. Toen dacht ik ook even dat ermee gesaboteerd was, maar aan de andere kant: dat is ook elke keer gebeurd als ik mijn oordopjes uit m’n jaszak haal.

Frank: Hahaha. Werd er dan verder helemaal niet gemold, denk je? Ik keek - uiteraard - met een Klaasblik, hield hem in de gaten, en vond bij hem eigenlijk vooral opvallend dat hij fanatiek was, maar dan met afmaken van vakken die ze niet nodig hadden voor de code. Vak 1 of zo. Dat is in de categorie behulpzaam als met vier cola aankomen als iemand vraagt om een glas water.

Peter: Of met bespuugde kip als mensen gewoon even lekker wat willen eten op een terrasje.

Frank: “Tja, jullie wilden eten. Dit is eten…ish.”

Peter: Er was natuurlijk een van de vier (Klaas) die wist dat er van die haken stonden. Maar die dat niet zei. Dat kostte weer veel tijd, dat ze niet eerst even een rondje maakten om het speelveld te inventariseren.

Frank: Dat wilde ik als tweede zeggen inderdaad. “Ja, ik ga wel bezig met die touwen rechtleggen”, of wat zei-ie? Je kunt óók - en dat gold voor meerderen - even een rondje door de hal lopen ja. Want zelfs de Mol-spelleiding was niet zo sadistisch om ze binnen dat halve uur ook nog wiskundig te laten bezig zijn met die touwen, alsof ze een IQ-test aan het afraffelen waren.

Peter: Nee, de Mol-spelleiding was in een gulle bui.

code

Frank: In tegenstelling tot Art. Qua complimenten dan. Dat was de rest inmiddels ook een beetje zat.

Peter: Ja?

Frank: “Ja, Art, we zijn waardeloos. Ja, Art, we kunnen echt hélemaal niets. Ja, Art, we wéten dat we geld kunnen verdienen.” Iets van die strekking zeiden ze voor die eerste opdracht. Toen hij vertelde hoeveel geld ze hadden kúnnen verdienen tot nu toe. “Je zou denken dat je ons juist een beetje probeert aan te moedigen”. Zoiets zei een van de kandidaten, haha.

Peter: Oja, dat was waar. Hij was vorige week natuurlijk al goed pissig. En nu ging er weer wat zout in de wonden.

Frank: Alsof het geld naar een studiefonds voor zijn kinderen gaat of zo.

Peter: Haha.

Frank: “Nee, we eten in huize Rooijakkers wel droog brood. Ik vraag die zwerver op de hoek wel even of hij ze wiskunde geeft met appelklokhuizen en half opgegeten chocoladereepverpakkingen.”

Peter:

tim-zinin

Frank: Had ik die verdiend?

Peter: Oja, zeker.

Frank: Goed, toen werden er in een andere verlaten fabriek - ik heb het vermoeden dat het met de Dominicaanse economie wat minder gaat - klokken stilgezet.

Peter: Ja. Op iPads. Die van mij is ook weleens zoek in huis. Volgende keer dat het zover is, bel ik Taeke.

Frank: Het waren Windows-tablets. Ja ja, scherp oog, kijk het maar na. Dit even tussendoor.

Peter: Ah, oke. Maar als ik goed heb geteld, verdiende hij bij die opdracht 3,5 miljoen voor de pot.

Frank: Ik denk dat ik niemand in een aflevering individueel zo ontzettend veel heb zien binnenhalen.

Peter: Annemieke vond er dus ook een paar. Tim niets, mede omdat hij wat angstig door de fabriek liep, alsof er martelwerktuigen gemaakt werden in grote potten lava.

Frank: Haha, ik weet niet wat Tim aan het doen was inderdaad. Maar toch even Taeke nog. Die was hier zo ongelofelijk goed in. Ik denk dat het waardeloos is om als kind met hem als vader verstoppertje te spelen thuis. “3,2,1, ik kom. Ja, achter de plant. Naast de bank. Onder de tafel. In het keukenkastje. Het eten wordt koud.”

Peter: “Ah, pap, toe nog één spelletje.” - “Oke, maar over anderhalve seconde gaan we echt eten.”

Frank: Hahaha. En Klaas, wat was daar aan de hand? “Boven Klaas! Nee, andere boven. Achter je nu. Nee, andere achter. Links, Klaas. Links van je! Nee, niet gaan zitten!”

Peter: Ergerlijk weer.

Frank: Die wilde voor de sier in ieder geval verantwoordelijk zijn - symbolisch dan - voor wat mingeld.

13-tablet

Peter: Iemand zei nog dit. Lijkt me eerder toeval, maar het kan.

Twitter avatar MichelWerbrouck Michel Werbrouck Klaas zet klok stil op -13!! 13e letter is M!! #moltalk #widm

Frank: Er kwam ook een tweet voorbij in Moltalk: de honderdtallen die je voor de opdracht voorbij zag flitsen waren volgens die kijker ’100-900-700-600’. 1976. Geboortejaar van… En dan heb ik ook nog een theorie voor de afleveringstitel voor je. Moet je raden naar wie die wijst?

Peter: Theorie. Kom maar.

Frank: Titel was ‘min of meer uitzonderlijk’. Klaas was de enige - uitzonderlijk dus - die mingeld aanklikte.

Peter:

tim-zinin

Frank: Ik zeg Klaas closed. Dat was een spijtige woordgrap.

Peter:

tim-zinin

Frank: Hahaha, dat is je afkeurende Tim?

Peter: Ja. Thumbs down voor Huiskamp.

Frank: Staat nog steeds 2-1. Dat is wat Louis van Gaal een eclatante zege zou noemen.

Peter: Haha. Maar: goede theorie. Dat min of meer slaat natuurlijk op min- en plusgeld, inderdaad.

Frank: Peter, ik ga jou nu een paar volzinnen geven om mij uit te leggen wat er allemaal gebeurde bij die laatste opdracht.

Peter: Misschien moeten we dan eerst even stilstaan bij Ariela en haar onesie.

Frank: Daar heb ik nou echt helemáál niet op gelet. Vertel mij hier alles over. Wat heb ik gemist?

Peter: Ik wil niet te hard voor haar zijn, maar als je ‘Klasse’ opzoekt in het woordenboek, staat dit plaatje er niet naast.

onesie

Frank: Nu had die tv-uitzending ook alle finesse van een schoolopdracht gefilmd met een aardappel, maar goed.

Peter: Verder was het schitterend dat Taeke geïnterviewd werd en meteen in de sporterreflex schoot. Ja, het is een spannende strijd, je hoopt dat je het goed doet, je wil graag winnen. Hij zei nog net niet: je geeft natuurlijk 110 procent, we kwamen niet goed uit de kleedkamer. De focus moet nu op de eerstvolgende test.

Frank: Hahaha. En zouden die presentatrices hebben geweten wat ze voor de camera haalden toen ze Klaas het kookitem lieten doen? Die rochelt zo je pompoensoep vol. “Si, esta una ingredienta especial, señoritas.”

Peter: En toch ging ook dit weer wonderbaarlijk goed. Vier van de vijf woorden geraden.

Frank: Het leek echt - en ik geloof Annemieke hier - puur gokken.

Peter: Ja. Of nou ja: educated guesses.

Frank: Vooruit, maar je zag haar ook een beetje ach-waarom-ook-nieten.

Peter: Het is natuurlijk ook zo dat Annemieke en Tim by now helemaal op Klaas zitten. Dus ze kunnen hem tijdens de spellen een beetje neutraliseren. Ze weten waar het gevaar vandaan komt. Dat werkte misschien mee in hoe succesvol deze opdrachten verliepen.

Frank: Goede analyse. Al heb ik Tim niet eerder zo vol op Klaas zien zitten als nu. Maar hij moest ook wel, spreiden kan echt niet meer. Toch denk ik - even vooruitlopend op volgende week - dat Annemieke inmiddels meer info heeft verzameld en gaat winnen.

Peter: Yep.

Frank: Tenminste, ik ga er nog steeds van uit dat Annemieke vol op Klaas zit. Maar ze zei tijdens de aflevering opeens even ‘mijn Mollen’.

Peter: Nah, dat kan niet meer nu. Gaan zitten spreiden. Dat deed Taeke, en dat was het moment dat we hier op de bank riepen: nu ben je gezien.

Frank: Ja, dat zag ik ook al lang en breed aankomen. Bloedfanatiek was-ie, maar zoals Art ook al zei: te weinig bezig met goed ontmaskeren van de Mol.

Peter: Zal ik Tim nog een keer omdraaien, gewoon om te vieren dat we samen zo zelfingenomen op de Mol zitten en het 3-1 te maken?

Frank: Heerlijk.

Peter:

tim-zinin

Lees ook de terugblikken op aflevering één, twee, drie, vier, vijf, zes en zeven.

    • Frank Huiskamp
    • Peter Zantingh