Meer dan honderd doden in Syrië, overleg wapenstilstand nog bezig

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor bomaanslagen in Damascus waar ten minste 50 mensen zijn omgekomen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, op een persconferentie in de Jordaanse hoofdstad Amman. Hij telefoneerde zondagochtend met zijn Russiche collega Lavrov over een "voorlopig staak-het-vuren" in Syrië
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, op een persconferentie in de Jordaanse hoofdstad Amman. Hij telefoneerde zondagochtend met zijn Russiche collega Lavrov over een "voorlopig staak-het-vuren" in Syrië FotoRaad Adayleh/ AP

Na de dubbele bomaanslag van zondagochtend in Homs waar ten minste 57 mensen omkwamen, is op zondagmiddag een aanslag gepleegd in de Syrische hoofdstad Damascus. Er zouden ten minste 50 doden zijn gevallen; Islamitische Staat heeft deze aanslag opgeëist. Het geweld vindt plaats op het moment dat de Verenigde Staten en Rusland praten over een voorlopig staakt-het-vuren.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is er een “voorlopig akkoord” gesloten met Rusland, zo meldt AP. De voorwaarden voor “beëindiging van de vijandelijkheden worden nu besproken”.

VS: Assad moet aftreden

Kerry sprak zondagochtend met zijn Russische collega Sergei Lavrov. De Russen, trouw bondgenoot van de Syrische president Bashar Al-Assad, leken vooralsnog niet van zins de luchtaanvallen in Syrië te willen staken. Volgens Kerry zijn nu ook de Russen echter bereid alle partijen in het conflict tegemoet te komen.

“Maar iedereen zal een lastige keuze moeten maken, niet elke partij zal zomaar akkoord gaan. (…) Maar laat me één ding duidelijk maken: de oplossing voor de Syrische burgeroorlog zal niet liggen in militaire samenwerking met het regime.”

De Amerikanen blijven bij hun standpunt dat Assad moet aftreden. “Met Assad kan en zal deze oorlog niet worden beëindigd”, zo liet Kerry weten op een persconferentie in Ammam waar hij een ontmoeting had met de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Judeh.

‘Nog nooit zo dicht bij een akkoord’

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt aan internationale persbureau’s dat Lavrov en Kerry telefonisch overleg hebben gevoerd over de wapenstilstand. Deze voorwaarden gelden niet voor de operaties tegen organisaties “die door de VN-Veiligheidsraad erkend zijn als terroristen”. De Russen doelen hierbij op groepen als Islamitische Staat, de aan Al-Qaeda gelinkte Al-Nusra en die islamitische bewegingen Ahrar al-Sham and Jaysh al-Islam.

Er is al lange tijd een groot verschil van opvatting tussen de VS en Rusland over de groepen die Rusland bombardeert in Syrië. Volgens de Russen gaat het om terroristische bewegingen, terwijl de VS en haar bondgenoten als Turkije en Saoedi-Arabië, beweren dat vooral ‘gematigde rebellengroepen’ aangevallen worden.

Volgens Kerry is het aan de Russen om in te praten op het Syrische regime en Iran terwijl de Amerikanen de diverse oppositiegroeperingen zal proberen te matigen. De Amerikaanse minister is voorzichtig optimitisch over het akkoord met Rusland; beide landen zijn volgens hem nog nooit zo dichtbij geweest. Over de details van het akkoord wilde hij niks kwijt. Hij sprak de hoop uit dat Obama en Poetin het akkoord snel zullen bespreken zodat het van kracht kan worden. Volgens de Russische nieuwsagentschap RIA is de minister van Defensie, Sergei Shoigu gearriveerd in de Iraanse hoofdstad Teheran.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen

‘Vooral Turkije moet hulp aan terroristen staken’

De oppositionele strijdkrachten in Syrië, diegene die meededen met de onderhandelingen in Genève dus exclusief IS en Al-Nusra, gaven eerder zondag al aan bereid te zijn tot het neerleggen van de wapens. Tijdelijk althans. Voorwaarde is wel dat garanties worden gegeven dat het regime, en dus ook Rusland, de aanvallen staakt. De oppositie wil ook toegang voor hulporganisaties in heel het land. Assad zegt eveneens niet onwelwillend tegenover een wapenstilstand te staan, zo liet hij weten aan de Spaanse krant El Pais.

“Maar dan mogen opstandelingen hier geen voordeel uit halen. Landen die de opstand steunen, moeten hun hulp eveneens staken. Terroristen moeten hun positie niet kunnen verbeteren dankzij zo’n staakt-het-vuren.”

De president, die zijn land al vijf jaar lang in burgeroorlog ziet verkeren, stelt verder als voorwaarde dat andere landen - “vooral Turkije” – tijdens een wapenstilstand niet “meer terroristen en wapens” de grens over mogen sturen.

Islamitische Staat eist bomaanslag op in Damascus

De gesprekken over een wapenstilstand in Syrië wordt door Islamitische Staat (IS) beantwoord met geweld. Zij eisten de aanslag op in de Syrische hoofdstad Damascus, waar zondagmiddag drie autobommen ontplofte. Volgens de Syrische staatstelevie zijn er 50 doden gevalle en meer dan 200 gewonden.

Volgens het persbureau Aamaq, wat gelieerd is aan IS, hebben twee militanten Van IS een autobom laten ontploffen waarna zij zichzelf opbliezen. Dit gebeurde in de Sayeda Zeinab, een district in Zuid-Damascus waar veel aanhangers van Assad wonen. Begin deze maand pleegde aanhangers van IS in dezelfde wijk een aanslag op een shi’itish heiligdom, de Zeinab-moskee waar veel pelgrims komen, waarbij zestig doden vielen.

Zondagochtend vielen er bij een dubbele bomaanslag in een regeringsgezinde wijk in Homs ten minste 57 doden. Deze aanslag is nog niet opgeëist.