Justitie onderzoekt handelen geschorste officier

Mogelijk heeft “de geestelijke toestand” van Lucas van Delft invloed gehad op de door hem genomen beslissingen.

Op 12 november vorig jaar werd in Breda onderzoek gedaan na een bomaanslag op een man. „Toen dacht ik: dat gaat mij dus ook overkomen. Dat heeft me over de rand geduwd”, zegt officier van justitie Van Delft. Foto ANP / Erald van der Aa

Justitie onderzoekt of de eerder deze maand geschorste officier Lucas van Delft fouten heeft gemaakt in zaken die hij in het verleden leidde. Omroep Brabant zegt vertrouwelijke documenten in handen te hebben waarin staat dat “de geestelijke toestand van Van Delft van invloed kan zijn geweest op de door hem genomen beslissingen”.

Eerder deze maand interviewde NRC Handelsblad de geboren Bredanaar:

“Ik zie het als een roeping vooral de zware misdaad te bestrijden. Het is voor de meeste mensen niet altijd goed zichtbaar, maar het gaat om criminaliteit die grote schade toebrengt aan de samenleving. Bij de aanpak ervan komen mijn kwaliteiten het beste tot zijn recht. Het zijn zaken die veel analytisch vermogen vragen. Je wordt gedwongen een aantal stappen vooruit te denken om te bereiken dat je uiteindelijk een bewijsbare zaak hebt.”

‘Ik zou geliquideerd worden’

De Brabantse officier, zeker acht jaar lang betrokken bij de bestrijding van zware georganiseerde misdaad in de zuidelijke provincie, werd eerder deze maand lopende een strafrechtelijk onderzoek tegen hem geschorst. Van Delft deed onder een valse naam aangifte van bedreiging.

Volgens Van Delft wordt hij sinds begin 2015 ernstig bedreigd.

“Op verschillende momenten kwam er informatie uit het drugsmilieu dat ik geliquideerd zou worden of ernstig gevaar liep. Dat trok een zware wissel op mij. Ik draag ook de verantwoordelijkheid voor een gezin met twee kinderen. ”

Van Delft raakte nog meer uit balans toen hij op 11 november vorig jaar onderzoek moest doen naar een enorme bomaanslag op een 63-jarige man in Breda.

“Ik stond ’s nachts tussen de stukken vlees van het uit elkaar gespatte slachtoffer. Er lag ook nog een been van hem. Toen dacht ik: dat gaat mij dus ook overkomen. Dat heeft me over de rand geduwd.”

Meest ervaren aanklager

Na de melding van 12 november vorig jaar nam de politie zeer uitgebreide beveiligingsmaatregelen terwijl achteraf niet duidelijk was of er wel echt een dreiging was. Justitie verdenkt Van Delft (43) nu formeel van het delict ambtsdwang, waar een straf op staat van maximaal vier jaar cel.

De geschorste officier stond te boek als de meest ervaren aanklager voor de aanpak van de zware, georganiseerde misdaad van het arrondissementsparket Zeeland-West-Brabant. De afgelopen acht jaar vervolgde Van Delft leden van motorbende Satudarah, groothandelaren in drugs, moordenaars, corrupte politieagenten en leden van de Turkse maffia.

De officier gaf later aan dat het werk hem te veel was geworden. Hoofdofficier van justitie in Breda, Charles van der Voort, noemde Van Delft na zijn schorsing “één van mijn beste officieren”. Onder personeel van het OM en de politie ontstond veel onvrede over de schorsing.

    • Jules Seegers