IS verantwoordelijk voor meer dan honderd doden in Syrië

Het geweld vindt plaats op het moment dat de VS en Rusland een ‘voorlopig akkoord’ hebben bereikt.

Een meisje uit Damascus dat gewond raakte bij de aanslagen in Damascus waar meer dan zestig mensen omkwamen. IS heeft de aanslag opgeëist.
Een meisje uit Damascus dat gewond raakte bij de aanslagen in Damascus waar meer dan zestig mensen omkwamen. IS heeft de aanslag opgeëist. Foto AP (via SANA)

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Homs en Damascus. Bij deze bomaanslagen zijn meer dan 100 doden gevallen, ook raakten er meer dan 200 mensen gewond. Het grootschalige geweld vindt plaats op het moment dat de Verenigde Staten en Rusland een ‘voorlopig akkoord’ hebben bereikt over een staakt-het-vuren in Syrië.

Over het exacte dodental bij beide aanslagen is nog veel onduidelijkheid. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten werden er bij een dubbele bomaanslag in een regeringsgezinde wijk in Homs 57 mensen gedood. Het Syrisch ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van zeker 46 doden, zo meldt AP.

Aanslagen in de buurt van een school

In de Syrische hoofdstad Damascus hebben twee militanten van IS een autobom laten ontploffen waarna zij zichzelf opbliezen. Dat meldt het persbureau Aamaq, wat gelieerd is aan IS. De aanslagen vonden plaats in Sayeda Zeinab, een district in Zuid-Damascus waar veel aanhangers van Assad wonen. Volgens SANA, het staatspersbureau in Syrië, kwamen hierbij zeker 83 mensen om en raakten er ongeveer 170 gewond. Het Syrisch Oberservatorium, dat gebruikt maakt van activisten in het land, meldt dat er 62 mensen omkwamen. De aanslagen vonden plaats in de buurt van een school.

Begin deze maand pleegde aanhangers van IS in dezelfde wijk een aanslag op een shi’itish heiligdom, de Zeinab-moskee waar veel pelgrims komen, waarbij zestig doden vielen.

‘Nog nooit zo dichtbij een akkoord’

Eerder vandaag maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, bekend dat er een ‘voorlopig akkoord’ is bereikt met Rusland over een staakt-het-vuren. Hij had hierover telefonisch contact gehad met zijn collega Sergei Lavrov. Kerry liet weten dat beide landen nog “nooit zo dicht bij een akkoord” zijn geweest.

Volgens Kerry is het aan de Russen om in te praten op het Syrische regime en bondgenoot Iran terwijl de Amerikanen de diverse oppositiegroeperingen zal proberen te matigen. Over de details van het akkoord wilde hij niks kwijt. Hij sprak de hoop uit dat Obama en Poetin het akkoord snel zullen bespreken zodat het van kracht kan worden.

De Russische minister van Defensie, Sergei Shoigu, was zondagmiddag voor overleg in de Iraanse hoofdstad Teheran. De Iraanse president Hassan Rouhani liet weten dat de Syrische oorlog alleen opgelost kan worden via een politiek proces. De Amerikanen blijven bij hun standpunt dat de Syrische president Assad moet vertrekken.

‘Nieuwe missie: IS vernietigen in Raqqa’

In een interview met de Spaanse krant El Pais liet Assad weten dat hij niet onwelwillend staat tegenover een wapenstilstand.

“Maar dan mogen opstandelingen hier geen voordeel uit halen. Landen die de opstand steunen, moeten hun hulp eveneens staken. Terroristen moeten hun positie niet kunnen verbeteren dankzij zo’n staakt-het-vuren.”

Daarbij noemde Assad in het specifiek Turkije en Qatar die volgens hem rebellengroepen steunen die tegen zijn regime vechten. Daarnaast liet Assad weten dat zijn nieuwe missie is om Islamitische Staat te vernietigen in hun zelfverklaarde hoofdstad Raqqa.

Tegenstanders van Assad hebben al jarenlang kritiek op zijn halfslachtige optreden tegen IS. De groei van IS was zelfs een tactisch voordeel voor het regime, zo liet een politieke en zakelijke bondgenoot van Assad weten aan Time. Zijn luchtmacht en leger hebben in de afgelopen jaren vooral meer ‘gematigde’ rebellengroepen aangepakt en daarmee, zo luidt de kritiek, de oppositie geradicaliseerd zodat de internationale gemeenschap nog maar twee keuzes heeft: Assad of IS.