De Graafschap pakt punt, Ajax wint en Feyenoord speelt gelijk

Ajax won van Excelsior met 3-0, FC Utrecht boekte een overwinning op Willem II: 2-1 en Feyenoord speelde gelijk tegen Roda JC: 1-1.

Vitessespeler Sheran Yeini in duel met Youssef El Jebli (De Graafschap). Foto ANP

De Graafschap is na een 2-2 gelijkspel tegen Vitesse ook in punten van de laatste plaats van de Eredivise af. De Doetinchemmers hadden thuis het betere van het spel, maar twee afstandsschoten voorkwamen dat de drie punten op de Vijverberg bleven.

Marvelous Nakamba zette Vitesse na ruim een kwartier op voorsprong. Hij schoot vanaf 25 meter afstand raak. Op slag van rust maakte Vincent Vermeij gelijk voor de Superboeren. Kort na het begin van de tweede helft scoorde de speler van De Graafschap opnieuw. Het was echter niet genoeg voor de winst, want in de 84e minuut bracht Lewis Baker de Arnhemmers weer langszij. Vitessespeler Kosuke Ota kreeg in de slotfase nog rood.

Dankzij het gelijkspel heeft De Graafschap nu één punt meer dan hekkensluiter Cambuur Leeuwarden, dat zaterdag met 3-0 verloor van FC Twente. Vitesse staat nu vijfde.

Ajax-Excelsior: 3-0

Arek Milik heeft Ajax zondag aan een thuiszege op Excelsior geholpen. De Pool maakte twee van de drie doelpunten van zijn ploeg in de ArenA. Davy Klaassen bepaalde in de slotfase de eindstand op zijn 23e verjaardag op 3-0. Milik hield zijn ploeg in het spoor van PSV, dat de eredivisie met een punt voorsprong blijft aanvoeren. Hij had tegen Excelsior voor het eerst in drie wedstrijden weer een basisplaats. Milik moest tegen Feyenoord en FC Groningen op de bank beginnen omdat trainer Frank de Boer niet helemaal tevreden over hem was.

FC Utrecht-Willem II: 2-1

FC Utrecht heeft zondag een belangrijke overwinning geboekt in de strijd om Europees voetbal. In de Galgenwaard maakte de ploeg van trainer Erik ten Hag het onnodig spannend tegen Willem II: 2-1. Uitblinker Ruud Boymans maakte de beide treffers voor de thuisploeg. Bartholomew Ogbeche scoorde uit een penalty voor de Tilburgers. FC Utrecht stijgt door de zege naar de vierde plek maar kan nog worden voorbijgestreefd door Feyenoord, dat zondagmiddag Roda JC op bezoek heeft.

Feyenoord-Roda JC: 1-1

Feyenoord heeft zondag na zeven competitienederlagen op rij weer eens een puntje gepakt. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst kwam in de eigen Kuip tegen Roda JC op voorsprong via aanvoerder Dirk Kuijt, maar moest in de tweede helft de gelijkmaker incasseren: 1-1. Maecky Ngombo was als invaller wederom trefzeker voor de Limburgse bezoekers. In blessuretijd schoot Feyenoorder Eljero Elia nog tegen de onderkant van de lat.

Met het gelijkspel schoot Feyenoord niet veel op voor de ranglijst van de eredivisie. De Rotterdammers blijven zevende met 37 punten uit 24 wedstrijden. De laatste overwinning in de competitie dateert van begin december. Daarna speelde Feyenoord gelijk bij FC Groningen en verloor het zeven keer op rij, een historisch slechte reeks. (ANP)