Dader schietpartijen Michigan was Uber-chauffeur

De politie doet onderzoek naar een Facebook-bericht waarin staat dat de schutter een uur voor de schietpartij zich al vreemd gedroeg.

Kerkgangers in Kalamazoo bidden op een bijeenkomst voor de slachtoffers.
Kerkgangers in Kalamazoo bidden op een bijeenkomst voor de slachtoffers. Foto: Andraya Croft / Detroit Free Press / AP

De man die bij een serie schietpartijen in de Amerikaanse stad Kalamazoo in de staat Michigan zes mensen doodschoot, was een Uber-taxichauffeur. Mogelijk verzorgde hij zelfs ritten tussen de schietpartijen door, maar dat is niet bevestigd. Dat meldt persbureau Reuters.

Een lokaal televisiestation meldt dat de man passagiers had afgezet bij een hotel en daarna mensen neerschoot bij een nabijgelegen restaurant. De politie doet onderzoek naar een Facebook-bericht waarin wordt gezegd dat de schutter zich vreemd gedroeg terwijl hij Uber-rit verzorgde, ongeveer een uur voor de schietpartij.

De vrouw die het bericht op Facebook plaatste (voor de schietpartijen bekend werden) waarschuwt voor de Uber-chauffeur. Volgens hem zou de schutter veel te hard hebben gereden. Toen hij door rood reed en daarbij een auto raakte, reageerde hij niet. Toen de passagier vroeg om te stoppen evenmin. “Toen hij eindelijk snelheid minderde, kon Matt ontkomen”, schrijf de vrouw over haar verloofde.

De passagier nam (volgens het Facebookbericht) direct contact op met Uber en belde de politie, maar die leken niet geïnteresseerd, aldus de vrouw. Na afloop van de schietpartij reageerde ze niet op media die contact met haar zochten.

Uber heeft bevestigd dat de man voor hen ritten reed. Zijn antecedenten waren gecontroleerd voor hij met de dienst mocht gaan werken.

Verschillende plaatsen

De schietpartijen vonden plaats op zaterdagavond op de parkeerplaatsen van een restaurant, de zaak van een autodealer en een appartementencomplex. In tegenstelling tot wat de lokale politie eerder meldde is onder de slachtoffers geen veertienjarig meisje. Zij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De eerste schietpartij vond volgens de lokale politie plaats aan het begin van de avond bij een appartementencomplex. Een vrouw raakte ernstig gewond nadat er meerdere keren op haar was geschoten. Een uur later opende de verdachte het vuur op een vader en zoon die zich op de parkeerplaats van een autodealer bevonden. Weer een kwartier daarna werden vier mensen bij een restaurant. Uiteindelijk werd de vermoedelijke dader rond half een zondagnacht ingerekend.

    • Eva Smal
    • Maarten Back