Wetenschap

Allebei succesvol: de opkomst van het powerkoppel

Het aantal hoogopgeleide, welvarende koppels in Nederland neemt toe. Handig voor je eigen carrière, maar minder goed voor de samenleving.

Getty Images /AFP

Wat hebben Jay-Z, Bill Clinton en Kim Kardashian gemeen? Ja, ze zijn stinkend rijk, beroemd en berucht, maar vooral: ze vormen de helft van een powerkoppel, met een minstens zo succesvolle partner. En zij zijn niet de enigen. Steeds vaker kiezen maatschappelijk succesvolle mensen voor een relatie met elkaar. Het Amerikaanse opinietijdschrift New Republic spreekt zelfs van het ‘tijdperk van de superkoppels’.

Ook in Nederland bestaat deze trend. Volgens Pieter Tordoir, hoogleraar geografie en planologie aan de Universiteit van Amsterdam, gaat het om een groep die “de afgelopen tien jaar sterk is toegenomen.” Jan Latten, UvA-hoogleraar demografie en hoofddemograaf bij het CBS, definieert een powerkoppel als “een relatie met twee kostwinners, die allebei hoogopgeleid zijn en beiden een toegang tot een groot sociaal netwerk hebben.”

Verdubbel je succes

De meest recente cijfers van het CBS tonen aan dat het aantal gelijk opgeleide stellen (met veel schommelingen) toeneemt, evenals het aantal paren waarbij de vrouw hoger is opgeleid.

Het zijn van een powerkoppel - in Nederland nu één op de zes stellen, aldus Latten - biedt voordelen. Volgens de demograaf kun je via een relatie je maatschappelijke succes uitbouwen.

Naast een dubbel inkomen verdubbel je ook je individuele succes, door de toegang tot bepaalde netwerken. Stel, hij is een advocaat en zij ook, maar zij heeft even niks te doen. Dan kan hij zeggen: ik heb nog wel een mooie cliënt voor je.”

Inez en Vinoodh

Sommige koppels werken zelfs samen aan één carrière, zoals het succesvolle fotografenduo Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin of Jonnie en Thérèse Boer van driesterrenrestaurant De Librije.

Volgens Latten heeft de toename van het aantal powerkoppels te maken met de emancipatie van vrouwen sinds de jaren zeventig, waardoor steeds meer vrouwen werken en hoogopgeleid zijn. “In relaties heb je steeds meer genderbalance. Het is niet meer zo dat hij de kostwinner is en zij niet.” Maar het heeft ook te maken met het feit dat steeds meer Nederlanders - zowel man als vrouw - hoogopgeleid zijn.

Tinder voor succesvolle singles

Bedrijven spelen in op deze trend. In december lanceerde datingsite e-Matching (‘dating voor hoger opgeleiden’) een app. Bij datingplatform The Inner Circle vindt een voorselectie plaats: de app beroept zich op exclusiviteit met als doel het ‘verbinden van ambitieuze mensen‘. En dan heb je ook nog The League, voor de vrijgezel die ‘slim, druk en ambitieus’ is. Zelfs voor verzekaars zijn hoogopgeleiden een favoriete doelgroep.

Leuk, dat Nederland straks barst van de Frank en Claire Underwoods. Maar wat betekent dit voor de samenleving? “Als succesvol koppel kun je kiezen waar je woont. Uit UvA-onderzoek, dat ik met collega’s deed, blijkt dat mensen die qua inkomen afwijken van buurtgenoten de meeste kans hebben om uit een buurt te vertrekken. Die gaan naar een buurt die bij hun inkomen past. Daardoor ontstaat op den duur segregatie”, aldus Latten. Ook The New York Times schrijft dat huwelijken tussen powercouples de ongelijkheid in een samenleving vergroten.

Meer achterstandswijken

Volgens hoogleraar Pieter Tordoir wonen de hoogopgeleide, welvarende stellen geconcentreerd in stedelijke knooppunten als Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. “Mensen met lage inkomens vertrekken uit de wijken waar deze koppels wonen, terwijl ze wel afhankelijk zijn van de grootstedelijke arbeidsmarkt, zoals de horeca- en schoonmaaksector.”

Hierdoor krijg je volgens Tordoir een groter contrast tussen de binnenstad en de buitenwijken. “In andere steden, zoals New York, Parijs en Londen is dit al aan de gang. Nu wordt Nederland ermee geconfronteerd.”

Hoe denk jij over dit thema? Doe mee aan onze poll:

Mijn partner moet minstens even succesvol zijn als ik

Ja

Nee