Willem de Kooning is grootste kunstdeal ooit

Een hedgefondsmanager heeft een half miljard betaald voor twee doeken: de grootste kunstdeal uit de geschiedenis.

1
1

Wie een kunstwerk uit de buitencategorie wil verkopen, laat het niet op een veiling aankomen. Van de (voor zover bekend) tien duurste schilderijen ter wereld zijn er acht, waaronder de zes duurste, via onderhandse verkopen van eigenaar verwisseld.

In de Verenigde Staten heeft in oktober vorig jaar vermoedelijk de grootste kunsttransactie aller tijden plaatsgevonden, maakte persbureau Bloomberg vrijdag bekend. Hedgefondsmanager Ken Griffin zou 500 miljoen dollar hebben betaald aan zakenman en filantroop David Geffen voor twee abstracte doeken van Willem de Kooning en Jackson Pollock. Zoals vaker bij ‘private deals’ wilden koper en verkoper niet reageren op het nieuws, dat stoelt op bronnen rond de transactie.

Hoezeer de markt voor naoorlogse kunst de afgelopen decennia is geëxplodeerd, blijkt het duidelijkst uit de opbrengst voor de Willem de Kooning. Dat doek, dat volgens Bloomberg voor 300 miljoen is verkocht, werd in 1989 geveild voor 20,6 miljoen dollar.

Griffin (47) bezit volgens de Bloomberg Billionaires Index een vermogen van zo’n 5,6 miljard dollar. In december was hij nog in het nieuws omdat hij 40 miljoen dollar doneerde aan het Museum of Modern Art in New York, een van de grootste giften uit de geschiedenis van het museum. Geffen (72) is evenmin onbemiddeld. Hij stond in de miljardairsindex met een vermogen van 6,6 miljard dollar.

De kostbaarste schilderijen ter wereld hangen overigens in musea. En meestal onverzekerd, omdat de premies anders niet op te brengen zouden zijn voor de musea.

Volgens Guinness World Records, de uitgever van de recordboeken, was Leonardo Da Vinci’s Mona Lisa in 1962 het schilderij met de hoogste verzekeringswaarde: toen 100 miljoen dollar. Met inflatiecorrectie zou het wereldberoemde werk nu voor 782 miljoen dollar moeten worden verzekerd.