Hans de Boer: alleen vluchtelingen toelaten als ze hier kans hebben op een baan

Als het aan werkgeverstopman Hans de Boer ligt, vangen Nederland en andere EU-landen alleen nog vluchtelingen op die kans hebben op een baan. De voorzitter van VNO-NCW zei dit vrijdag in een vraaggesprek met De Telegraaf. Alle andere vluchtelingen moeten worden opgevangen in Turkije en elders in de regio.

Volgens De Boer heeft de EU gepoogd alle vluchtelingen een plek te bieden. „Maar de aantallen zijn zo groot dat opvang en integratie in de verdrukking komen en we gedwongen zijn de kansen op deelneming aan de samenleving een rol te laten spelen.” De Boer wil vluchtelingen voordat ze naar de EU komen onderwerpen aan een test waarbij gekeken wordt naar iemands kansen op de arbeidsmarkt en in de westerse samenleving.

Vluchtelingenwerk Nederland vindt het plan van De Boer „de omgekeerde gedachte”. „Vluchtelingen komen hier namelijk niet naartoe voor werk, maar omdat ze bescherming zoeken”, aldus een woordvoerder. „Dan kun je niet zeggen: pas als er hier werk voor je is, mag je komen.” Bovendien is het voorstel ook juridisch onhaalbaar.

Ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) ziet er niets in. Hij vindt dat je vluchtelingen niet moet inzetten als „arbeidsmarktinstrument”. Mensen worden toegelaten omdat ze bijvoorbeeld uit een oorlogsgebied komen, niet vanwege hun opleiding of baankansen, aldus Dijkhoff.