Vluchtelingenfilm Fuocoammare wint Gouden Beer

De documentaire van Gianfranco Rosi gaat over het leven op vluchtelingeneiland Lampedusa.

Rosi krijgt zijn prijs op de Berlinale.
Rosi krijgt zijn prijs op de Berlinale. Foto Tobias Schwarz / Reuters

De film Fuocoammare heeft op het filmfestival van Berlijn de Gouden Beer gewonnen. De documentaire van Gianfranco Rosi gaat over het leven op het Italiaanse vluchtelingeneiland Lampedusa. De prijs werd zaterdagavond uitgereikt tijdens de 66ste editie van de Berlinale.

Rosi kreeg de prijs toegekend door een jury die werd voorgezeten door actrice Meryl Streep. De in Eritrea geboren Italiaans-Amerikaanse filmmaker dompelde zich maandenlang op Lampedusa onder. Hetzelfde deed hij ook voor zijn vorige film, Sacro GRA. Daarin portretteerde hij het leven rond de rondweg van Rome. Die film leverde hem in 2013 een Gouden Leeuw op, op het filmfestival van Venetië.

Lees ook het NRC-interview Rosi uit 2014: ‘Ik dacht: ik wil terug naar Rome. Maar dit is Rome’

De Zilveren Beer Grote Juryprijs ging zaterdag naar de film Smrt u Sarajevu (Dood in Sarajevo) van Danis Tanović. De film gaat over een hotel waar een staking dreigt, juist op het moment dat daar een VIP-delegatie de herdenking van de moord die leidde tot de Eerste Wereldoorlog voorbereidt.

Tanović won een Oscar en een Golden Globe voor zijn debuut No Man’s Land. Ook ontving hij eerder al een Zilveren Beer: hij kreeg de award in 2013 voor Epizoda u zivotu beraca zeljeza.

Dit bericht wordt uitgebreid.