Vluchteling Firas is een beroemdheid in Berlijn

Een filmpje op YouTube over een Syrische vluchteling kreeg in korte tijd twee miljoen likes op Facebook.

Mensen zijn in het Duitse vluchtelingendebat veel te zwaar op de hand, vindt de Syrische vluchteling Firas Alshater. Laten we een beetje om elkaar lachen.

Dus staat hij geblinddoekt op de Alexanderplatz in Berlijn, met een bordje aan zijn voeten: „Ik ben een vluchteling uit Syrië. Ik vertrouw je. Vertrouw je mij? Omarm me.” Firas heeft er een filmpje van gemaakt. Daarop zie je hoe voorbijgangers aarzelen. Ze vinden het vreemd. Maar dan komt er iemand, en nog iemand, en er springt zelfs een man in zijn armen.

In het filmpje gaat het dan verder met een animatie van een figuur die hard wegloopt van alle mensen die hem willen omarmen. De tekst: ‘Ik heb geleerd dat de Duitsers wat meer tijd nodig hebben, maar daarna zijn ze niet te stoppen’. Er zijn ondertitels in het Arabisch, Engels, Frans, Duits en Spaans bij beschikbaar.

„Ik wilde gewoon een paar filmpjes maken waarin ik Duitsland uitleg voor vluchtelingen”, vertelt Firas. „Ik had niet gedacht dat ik zo beroemd zou worden.” Hij zit in een kamertje op de zesde verdieping van een lelijke flat in een lelijke wijk bij de Ostbahnhof van Berlijn, nog een beetje beduusd van wat er eind januari gebeurde toen hij dat filmpje online had gezet. Twee miljoen likes op Facebook. Een half miljoen volgers op zijn nieuwe YouTube-kanaal.

Het filmpje is het begin van een project. Eerst maakte hij nog een gepland tussendoortje met een kat. „Ik heb niets tegen katten, maar ze doen aan broodroof. Ze krijgen veel meer clicks op YouTube dan ik.” En ook: „Ik heb niets tegen katten, maar ze krijgen overal asiel. Die hoeven maar ergens voor de deur te gaan zitten.”

Woensdagavond laat zette hij een nieuwe video online. Firas wordt ondervraagd als drugsdealer. Je moet toch wat, en hij heeft zelfs geen geld om zich te scheren. En ja, hij verkoopt ook aan minderjarigen. En oudere dames zijn ook goede klanten. Waar hij in dealt? Suiker.

Firas – fors postuur, een dikke baard, kaalgeschoren hoofd met een dikke knot haar achterop, een rode driehoek links in het oor, ringetje in het rechter – is 24 jaar. Hij had in Syrië ook filmpjes gemaakt, maar die hadden hem in gevaar gebracht. „Je kunt hier in Duitsland grappen maken over politiek en religie, dat kan niet in Syrië”, zegt hij.

Een project met een Duitse cameraman bracht hem tweeënhalf jaar geleden naar Berlijn. Hij studeert film, en hoopt nu met zijn filmpjes mensen aan het lachen te maken. „Er is te veel angst. Laat mensen om elkaar lachen. Dat is een goede manier om te integreren. Ik wil laten zien dat iedereen die hier is, tijd nodig heeft. Je moet wachten, geduldig zijn, dingen de tijd geven.”

Firas werkt samen met drie andere mensen en heeft zijn productiemaatschappij Zukar gedoopt. „Een woord dat in veel talen op elkaar lijkt. Iedereen weet wat het betekent en begrijpt dan wat mijn bedoeling is.”

Wat voor onderwerpen er verder aan de orde komen, wil hij nog niet verklappen. Het zal niet zo veel over religie gaan, dat zou wat ingewikkeld worden, vindt hij. In zijn jongste filmpje kondigt hij wel met een knipoog enige schoonheidstips aan. En op Facebook maakte hij donderdag zijn eigen reclame, met het bericht, gepresenteerd op de manier zoals boulevardkrant Bild dat doet: ‘Aanslag op kattenasiel’.

    • Marc Leijendekker