PSV wint Eredivisietopper van Heracles

AZ wint van FC Groningen, Twente van Cambuur. Heerenveen speelt 1-1 gelijk tegen NEC.

Ridgeciano Haps (l) scoort de 3-0 en viert dit met AZ speler Vincent Janssen (m).
Ridgeciano Haps (l) scoort de 3-0 en viert dit met AZ speler Vincent Janssen (m).

PSV heeft de eredivisietopper tegen Heracles Almelo zaterdagavond gewonnen. In het Philips Stadion kwam de koploper geen moment in gevaar tegen de Almeloërs: 2-0.

PSV nam razendsnel de leiding door een doelpunt van Davy Pröpper. Kort voor rust gaf scheidsrechter Danny Makkelie een omstreden strafschop, na een vermeende overtreding van Wout Weghorst op Jeffrey Bruma. Gastón Pereiro werd aangewezen als de penaltynemer en hij schoot raak.

De formatie van trainer Phillip Cocu boekte de achtste competitiezege op rij en legt de druk weer bij titelconcurrent Ajax, dat zondag op eigen veld aantreedt tegen Excelsior. Heracles is door de nederlaag op de ranglijst voorbijgestreefd door AZ en staat nu op de vierde plaats.

FC Twente - SC Cambuur: 3-0

FC Twente neemt in hoog tempo afstand van de gevarenzone. De ploeg van trainer René Hake boekte zaterdag tegen hekkensluiter SC Cambuur de vierde overwinning op rij: 3-0. Het financieel geplaagde Twente heeft nu in de tweede seizoenshelft al meer punten gepakt dan voor de winterstop (vijftien tegen dertien).

Een maand geleden vreesde iedereen in Enschede nog voor degradatie, maar FC Twente heeft in sportief opzicht de weg omhoog gevonden. Vijf keer won de rode brigade dit jaar al, waaronder de laatste vier duels. Met 28 punten kan de landskampioen van 2010 inmiddels voorzichtig naar de middenmoot kijken. Al dreigt ook nog steeds puntenaftrek van de KNVB, dat onderzoek doet naar bestuurlijke misstanden uit het verleden.

Terwijl FC Twente bezig is aan een opmars, zakt Cambuur steeds dieper weg in het moeras. De Friese club verloor ook de zevende competitiewedstrijd van 2016. De nieuwe trainer Marcel Keizer, vorige week aangesteld als vervanger van de opgestapte Henk de Jong, staat voor een loodzware opdracht. Het Friese elftal zag de afgelopen weken De Graafschap passeren en moet steeds serieuzer gaan vrezen voor rechtstreekse degradatie.

Keizer koos bij zijn debuut voor een systeem met twee spitsen. Het leidde in de openingsfase tot wat kansjes, maar Twente nam daarna het initiatief over. De thuisploeg sloeg in een tijdsbestek van vijf minuten twee keer toe. In de 27e minuut ging van alles mis achterin bij Cambuur. Wessel Dammers gaf de bal zomaar aan Hakim Ziyech, die Darryl Lachman aftroefde en op het doel af ging. Zijn schot leek weggewerkt te kunnen worden door Marvin Peersman, maar die rommelde de bal in eigen doel.

Een paar minuten later bedacht Jerson Cabral zich geen moment toen hij de bal op zo’n 25 meter van het doel ineens voor zijn linkervoet kreeg (2-0). Het leed voor Cambuur werd in blessuretijd nog erger. Jamiro Monteiro moest met rood van het veld, Ziyech benutte de strafschop met een Panenka-lobje: 3-0.

Sc Heerenveen - NEC: 1-1

Mitchell Te Vrede veranderde in de slotfase van het thuisduel van sc Heerenveen tegen NEC van held in schlemiel. De invaller versierde in de slotfase bij een gelijke stand (1-1) een strafschop en belastte zichzelf met het buitenkansje. Doelman Brad Jones van de bezoekers stopte de penalty echter, waardoor het duel onbeslist eindigde.

Het gelijke spel van NEC was niet alleen het succes van keeper Jones. Trainer Ernest Faber maakt inmiddels geen deel meer uit van het technische hart van de Nijmeegse club. Hij bewees wel waarom FC Groningen hem graag als opvolger van Erwin van de Looi ziet komen.

Heerenveen heerste in de openingsfase en mocht zich aanrekenen dat het niet verder was gekomen dan de openingstreffer van Henk Veerman. De thuisclub verloor de controle nadat Faber vlak voor rust Marcel Appiah voor Joey Sleegers wisselde. Na die wissel was NEC plotseling de bovenliggende partij en kwam het uitgerekend door diezelfde Sleegers op gelijke hoogte. De invaller scoorde op aangeven van Christian Santos, die ongewild de inzet was van het meningsverschil tussen Faber en de clubleiding.

De Venezolaan dreigt Nijmegen in de zomer transfevrij te verlaten. Uit onvrede daarover wilde de directie van NEC de topscorer twee weken geleden tegen De Graafschap niet laten spelen. Faber gehoorzaamde maar gedeeltelijk. Hij liet Santos buiten zijn basisformatie maar liet hem wel invallen. Sindsdien maakt de coach geen deel meer uit van het technisch hart van NEC.

Heerenveen herstelde zich een beetje na de gelijkmaker van NEC. Rens van Eijden liet zich in de 85e minuut verleiden tot een overtreding op Te Vrede. Dat kostte hem een tweede gele kaarte en een strafschop die Te Vrede jammerlijk miste.

AZ - FC Groningen: 4-1

Ron Vlaar wilde winnaarsmentaliteit meebrengen toen hij in december een contract ondertekende bij AZ. Sindsdien gaat het crescendo met de Alkmaarders. De ploeg won zaterdag met 4-1 van FC Groningen en boekte zijn zevende competitiezege op rij. „Achteraf kan ik makkelijk zeggen dat het mij is gelukt, want het gaat nu goed”, aldus de opgebloeide verdediger, die zijn honderdvijftigste eredivisiewedstrijd speelde.

Vlaar tekende zelfs voor één van de vier treffers, zijn eerste in de eredivisie sinds februari 2011, toen hij nog voor Feyenoord speelde. „Scoren is altijd leuk. Het is niet het belangrijkste, maar wel lekker.”
De verdediger was zeer te spreken over het spel van AZ, dat door de overwinning naar de derde plaats steeg en Heracles passeerde. „Als we het tempo opvoeren, gaat het van links naar rechts en krijgen we kansen. Vanavond lukte het vooral uit hoekschoppen. Ook daar hadden we op getraind. Waar dit eindigt? De doelstelling blijft Europees voetbal.” (ANP)