Gezocht: kinderombudsman (m/v) voor een plek in de schaduw

Voor wie nog hoop koestert dat Marc Dullaert aanblijft als kinderombudsman is vandaag een zware dag. In verschillende dagbladen, waaronder NRC, staat namelijk een personeelsadvertentie voor zijn functie. Deze week nog overhandigde een groep sympathisanten 40.000 handtekeningen en de petitie ‘Marc Dullaert moet blijven’ aan Tweede Kamerleden. Diverse politici spraken zich al eerder uit voor een tijdelijke verlenging van het contract van kinderombudsman Dullaert.

De fans zullen met verbazing de advertentie lezen die nu is opgesteld voor de vacature van kinderombudsman. Die ontstaat doordat Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen het op 1 april aflopende contract van Dullaert niet wil verlengen. Van Zutphen is nu, getuige de advertentie, op zoek naar „een krachtige persoonlijkheid”. Iemand die zich „met hart en ziel wil inzetten”, „onafhankelijk” is en „met élan” opereert.

Gek genoeg allemaal kwalificaties waar de (ook financieel) onafhankelijke Dullaert juist ruimschoots aan voldoet. Sterker, Van Zutphen zelf roemde in januari nog Dullaerts successen en diens „grote betrokkenheid”. Waarom hij desondanks het contract van Dullaert niet wil verlengen, bleef vaag.

Althans, publiekelijk. Ingewijden meldden eerder aan deze krant dat Van Zutphen zich stoort aan het eigengereide en solistische gedrag van de ook bij veel media geliefde Dullaert.

Van Zutphen wil, zo schetste hij in een intern document, juist dat híj als Nationale ombudsman „het gezicht van de organisatie” is. De focus van de substituut ombudsmannen, zijn plaatsvervangers, moet meer naar binnen zijn gericht. En precies de nadruk op die status is het enige dat opvalt in de advertentie van vandaag: „De Kinderombudsman is een substituut ombudsman.” Oftewel, Van Zutphen is op zoek naar een kinderombudsman die kan leven met een plek in de schaduw.