Ultimatum voor vluchtelingen in kamp ‘Jungle’ in Calais

Dinsdag begint de Franse politie met het inkrimpen van het kamp, waar duizenden migranten wonen.

Koerdische vluchtelingen zitten voor hun onderkomen in 'The Jungle'.
Koerdische vluchtelingen zitten voor hun onderkomen in 'The Jungle'. Philippe Huguen / AFP

Franrijk heeft bewoners het zogenoemde ‘Jungle’ in Calais een ultimatum gesteld. Dinsdag wordt stapsgewijs begonnen met het ontruimen van een aanzienlijk deel van het kamp, zo meldt persbureau AP. Naar schatting verblijven zo’n 4.000 migranten in Calais, de meeste van hen willen de oversteek naar Groot-Brittannië maken.

Migranten krijgen tot dinsdag de tijd om het zuidelijke deel van het kamp te verlaten. Zo’n achthonderd tot duizend ontheemden moeten daarom een nieuw heenkomen zoeken. De Belgische omroep VRT meldt dat de ontruiming die dinsdag begint juridisch wordt aangevochten. Volgens vluchtelingen en hulporganisaties zijn er niet voldoende plekken in Franse asielzoekerscentra om de migranten op te vangen.

Al in oktober kondigde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve aan het kamp flink te willen inkrimpen tot maximaal 2.000 mensen.

Calais is al jaren een pleisterplaats voor migranten die door willen naar Groot-Brittannië en weigeren asiel aan te vragen in Frankrijk. Ze wonen veelal zonder opvang in de regio, maar krijgen hulp van vrijwilligers. Naast veerboten die naar het Britse eiland vertrekken, komt ook de Kanaaltunnel uit in Calais.

Grootste krottenwijk

Er is internationaal veel kritiek op de situatie in het provisorische vluchtelingenkamp, dat inmiddels fungeert als kleine samenleving met winkels, cafés, moskeeën en kerken. Het kamp staat bekend als de grootste krottenwijk van Europa. Eind januari werd bekend dat een aantal vluchtelingen besmet was geraakt met mazelen. In ieder geval vier volwassenen en een kind hadden de ziekte onder de leden.

Vorige maand hebben na een demonstratie tweehonderd migranten in Calais de haven bestormd, waarna vijftig van hen probeerden om aan boord te gaan van een ferry naar Groot-Brittannië. Dat lukte niet.