Uitstekend wijnlandje

Harold Hamersma drinkt Luxemburgse wijn en dat brengt herinneringen boven.

Luxemburg. Misschien denkt u nu meteen aan uw banktegoeden die het daglicht niet konden verdragen. Voor mij is het de herinnering aan een niet bijster geslaagde jaarwisseling. Met een vriendengroep vierde ik er eens Oud en Nieuw in een gastronomisch kasteel dat ik een paar maanden eerder met mijn herenwielrenclub had aangedaan. De maaltijden waren toen groots. De ambiance geweldig. En de gastvrijheid was ongekend. Maar de hernieuwde kennismaking, toen door drie echtparen, was op een andere manier memorabel. Met name vanwege de door ons meegebrachte zes peuters die slechts door de eetzaal wilden fietsen. Verwijtende blikken van de voor de gelegenheid opgepoetste oudere echtparen. Vergeefse inspanningen van de uitbater om met inderhaast aangerukte kleurpotloden en tekenpapier de rust in de eetzaal te herstellen. En stevig drinkende vaders die met fikse bestellingen de man probeerden tegemoet te komen.

Wat ik mij nog beter herinner is dat de lokale wijn die werd geschonken uitstekend was. Via een van de weinige importeurs hier die Luxemburgse wijn de moeite waard vond, heb ik destijds nog wat doosjes auxerrois besteld, de specialiteit van het land.

Onlangs kwamen deze herinneringen weer boven door Johan Vermij van Nederwijndomein die een zwak voor dit wijnlandje heeft. Trots wees hij me op de drie huizen die hij voert en die tot de Luxemburgse top tien behoren. Eentje ken ik goed: Cep d’Or. Dat is het Luxemburgse domein waar onze eigen Johan van de Velde van De Kleine Schorre wijn heeft leren maken. En met succes. Zijn Zeeuwse wijngoed is een van de beste van Nederland. Hun wijn wordt onder meer geschonken in KLM World Businessclass.

Ik proefde van Cep d’Or een aantal kraakzuivere rieslings uit 2014. Bovendien kreeg ik van dit voor Luxemburg erg goede oogstjaar ook nog een pinot gris in het glas. Maar dan gemaakt door Domaine Sunnen-Hoffmann uit Remerschen, ’s lands eerste biologisch-dynamisch werkende producent. Ik noteer ‘op de dag af rijpe peer, een aanzetje appelflap, wat marmeladebittertjes, ontspannen achterover leunende zuren en een koel en zijdezacht mondgevoel’. Daarom: spreek uw banktegoed aan. Domaine Sunnen-Hoffmann Pinot Gris 2014 ‘Jongebierg’ is een erg smakelijke wijn voor 11,95 euro.