Turkse premier: Ankara wordt zwaarder beveiligd

Aanleiding is de aanslag waarbij 28 doden vielen. Die was volgens Davutoğlu het werk van de YPG.

Davutoğlu op archiefbeeld. Foto Koen van Weel / ANP

Turkije gaat de veiligheidsmaatregelen in het land aanscherpen naar aanleiding van de aanslag in Ankara, waarbij woensdag 28 doden vielen. Dat heeft premier Ahmet Davutoğlu gezegd, meldt persbureau Reuters. Hij voegde daaraan toe dat TAK, de beweging die de aanslag heeft opgeëist, werd aangestuurd door de eveneens Koerdische YPG-militie.

TAK heeft de aanslag vrijdag volgens Davutoğlu uitsluitend opgeëist om de YPG uit de wind te houden. Die laatste groep wordt gesteund door het Westen. De YPG zou zo volgens de minister-president proberen zijn “internationale legitimiteit” te bewaren bericht AP. TAK is gelieerd aan de PKK.

Over de aard van de extra veiligheidsmaatregelen is nog veel onduidelijk. Hoewel ze voor het hele land zullen gelden, zegt Davutoğlu zich met name op Ankara te richten.

    • Bastiaan Nagtegaal