Touadéra wint presidentsverkiezingen CAR

De oud-premier van door geweld geteisterde land kreeg ruim 60 procent van de stemmen.

Kiezers mochten afgelopen zondag naar de stembus.
Kiezers mochten afgelopen zondag naar de stembus. Foto Jerome Delay / AP

Oud-premier Faustin-Archange Touadéra van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) heeft de presidentsverkiezingen gewonnen. Dat heeft de kiescommissie zaterdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Hij kreeg met 62,7 procent bijna twee keer zoveel stemmen als zijn tegenkandidaat Anicet-Georges Dologuélé.

Dologuélé, zelf in het verleden eveneens eerste minister, kreeg bij de stembusgang afgelopen zondag 37,3 procent van de stemmen. Andere tegenkandidaten zijn in eerdere stemrondes uitgeschakeld. Touadéra’s overwinning moet nog worden bevestigd door het hooggerechtshof.

Geweld en honger

De CAR is het toneel van religieus geweld sinds de overwegend islamitische strijdgroepen van Séléka president Francois Bozize in 2013 verdreven. Het land een schijnstaat, onderverdeeld in christelijke en islamitische enclaves, schreef NRC-correspondent Koert Lindijer tijdens de eerste stemronde, eind vorig jaar:

“Tientallen bendes met enerzijds een christelijke en anderzijds een moslimachtergrond controleren de goud- en diamantwinning. Niet de staat, maar deze bendes innen ‘belastingen’. Bij wegversperringen persen ze voorbijgangers af.”

In de CAR zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zo’n miljoen mensen gevlucht. In het land zitten ook duizenden vluchtelingen uit andere landen, met name Soedan. Een maand geleden waarschuwde het Wereldvoedselprogramma van de VN nog dat in het land voor de helft van de bevolking hongersnood dreigt.

    • Bastiaan Nagtegaal