Ter Mors: niet individueel, dan geen aflossing op WK

Jorien ter Mors krijgt geen voorkeursbehandeling van de KNSB. Voor haar geen aanwijsplek. En dat zint de schaatsster allerminst.

Jorien ter Mors betreurt dat ze geen aanwijsplek kreeg voor de WK shorttrack.
Jorien ter Mors betreurt dat ze geen aanwijsplek kreeg voor de WK shorttrack. Foto Robin Utrecht

Jorien ter Mors gaat over drie weken niet naar de wereldkampioenschappen shorttrack in Seoul. De schaatsster kreeg geen individueel startbewijs en heeft bedankt voor de aflossingsploeg. Ter Mors geeft nu de voorkeur aan de wereldbekerfinale langebaan in Heerenveen.

Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof kregen de individuele startplekken toegewezen door de selectiecommissie van de schaatsbond KNSB. Ter Mors zei bij de Nederlandse kampioenschappen in januari nog dat ze hoopte op een aanwijsplek. De selectiecommissie besloot eenwel anders.

Ter Mors had zich rechtstreeks kunnen plaatsen op de Europese kampioenschappen in Sotjsi, maar die mogelijkheid blokkeerde ze zelf door een val in de superfinale.

Een groot gemis

Volgens bondscoach Jeroen Otter is het ontbreken van Ter Mors „een groot gemis”. „Maar je kan halverwege het seizoen niet de regels veranderen. Een aantal vrouwen heeft voldaan aan de eisen, het is een luxeprobleem. En het is erg jammer dat ze er niet bij is op de relay. Daar komen we zonder Jorien toch wat tekort.”

Ook Lara van Ruijven, die net naast het podium belandde op de NK, zal niet uitkomen op de individuele nummers in Seoul. Zij rijdt wel de estafette, net als Rianne de Vries.

Het spelen van zowel de kaart schorttrack als langebaan blijkt bij momenten toch te wringen, merkt Ter Mors. Want de schaatsster baalt onzettend dat ze niet is opgenomen in de Nederlandse WK-ploeg. „Ik had gehoopt op een aanwijsplek, want ik had heel graag drie WK’s gereden”, reageerde ze vrijdag.

Ter Mors werd vorige week in Kolomna op de langebaan wereldkampioen op de 1.000 en 1.500 meter. Ze vertrekt volgende week wel naar Seoul om de wereldkampioenschappen sprint te rijden. De veelzijdige schaatsster had dat toernooi willen combineren met de WK shorttrack.

Twee weken wachten

De schaatsster: „Als ik moet kiezen tussen twee weken in Seoul wachten op de relay en in Nederland voor de individuele prijzen gaan, kies ik voor mezelf. Ik denk niet dat iemand me dat kwalijk kan nemen.”

„Ik heb niets te zeggen over de regels”, pruilde Ter Mors. En technisch directeur Arie Koops van de KNSB verschuilde zich achter de reglementen. „We hebben met Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof twee kandidaten van hoog niveau die wél aan de eisen hebben voldaan. Zo simpel is dat.” (ANP)