‘Servische ambassadeleden omgekomen in Libië’

De twee Serviërs werden ontvoerd en kwamen vermoedelijk om bij een Amerikaans bombardement op een IS-kamp.

Mensen kijken naar de ravage die een Amerikaanse luchtaanval vrijdag in Libië heeft aangericht.
Mensen kijken naar de ravage die een Amerikaanse luchtaanval vrijdag in Libië heeft aangericht. Foto Mohamed Ben Khalifa / AP

Twee Servische ambassademedewerkers die in Libië waren ontvoerd zijn vermoedelijk gedood bij een Amerikaanse aanval op een trainingskamp van terreurgroep IS. Dat heeft de Servische minister van Buitenlandse Zaken Ivica Dacic zaterdag gezegd, meldt persbureau Reuters.

Het zou gaan om een communicatiemedewerker en een chauffeur, die al op 8 november gegijzeld werden. Zij werden ontvoerd toen hun diplomatieke konvooi onder vuur kwam te liggen bij de kuststad Sabratha, waar ook het IS-kamp ligt dat vrijdagochtend werd gebombardeerd door de Amerikaanse luchtmacht.

Aanval

Bij de aanval kwamen zeker veertig terreurstrijders om het leven, meldden Amerikaanse media. Ook werd vermoedelijk het brein achter twee grote aanslagen in Tunesië die vorig jaar werden gepleegd gedood. Deze Noureddine Chouchane wordt gelinkt aan de aanslag op het Bardo Museum in Tunis en de aanslag op een toeristenhotel in Tunesische badplaats Sousse.

Servië onderhield de afgelopen decennia goede betrekkingen met het regime van dictator Moammar Gaddafi, die in 2011 werd gedood. Sindsdien verkeert het land in chaos en bevechten talloze milities elkaar. Ondanks de dood van hun bondgenoot kozen veel in Libië werkzame Serviërs - met name ziekenhuismedewerkers - ervoor om in Libië te blijven.

Het IS-kamp ligt in de buurt van Sabratha, zo’n 70 kilometer ten westen van hoofdstad Tripoli en nabij de grens met Tunesië.