Schrijver Umberto Eco overleden

De schrijver van De naam van de Roos en De Slinger van Foucault is 84 jaar geworden.

Umberto Eco Foto ANP

De Italiaanse schrijver en wetenschapper Umberto Eco is vrijdagavond overleden. Dat heeft zijn familie bevestigd aan de Italiaanse krant La Repubblica. De schrijver van onder andere De naam van de Roos en De Slinger van Foucault is 84 jaar geworden.

Eco werd in 1932 geboren in Noord-Italië. Hij werd katholiek opgevoed, maar werd later atheïst. Hij studeerde middeleeuwse filosofie en was tot 2008 hoogleraar semiotiek aan de Universiteit van Bologna.

Necrologie: Umberto Eco, meester van de historische roman

Als schrijver debuteerde Eco in 1980 met de middeleeuwse monnikenroman De Naam van de Roos. NRC-redacteur Pieter Steinz schreef hierover in 2004:

“Eco was niet de eerste die een monnik moorden liet oplossen in de middeleeuwen, maar hij onderscheidde zich van zijn voorgangsters door van zijn historische speurdersroman óók een inleiding in de middeleeuwse filosofie, een gids in het kloosterleven, een college in de semiotiek en een felrealistische beschrijving van ‘s levens felheid in de middeleeuwen te maken. Zo werd hij de grondlegger van de Nieuwe Historische Roman, een genre dat in de afgelopen decennia een grote vlucht doormaakte, in bijna alle landen van Europa.”

Eco mengde zich in de debatten over de toekomst van Europa. Hij ontving in 2012 de Vrede van Nijmegen Penning, vanwege zijn bijdrage aan de discussie en het denken over het verleden en de toekomst van Europa.

Lees het pleidooi dat Eco ter ere van de penning schreef over migratiestromen naar Europa: Wen eraan: Europa wordt als New York
    • Eva Smal