RNA geeft en geneest hartfalen

Een lange sliert RNA speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van hartfalen. Lange RNA-moleculen coderen doorgaans voor eiwitten, maar dat doet dit RNA-molecuul niet. Duitse onderzoekers ontdekten dit RNA-molecuul in abnormaal hoge concentraties in de sterk vergrote hartspiercellen van mensen, en van muizen met hartfalen. Door dit bij muizen weg te vangen, herstelde de verstoorde hartfunctie zich grotendeels. Volgens de onderzoekers biedt dit resultaat uitzicht op een effectieve behandeling van deze ongeneeslijke ziekte (Science Translational Medicine, 17 februari).

Ongeveer 130.000 mensen in ons land lijden aan hartfalen. De ziekte ontstaat meestal na na langdurige hoge bloeddruk of na een hartinfarct. De pompfunctie van het hart is dan sterk verminderd. Patiënten kampen met vermoeidheid, kortademigheid en houden vocht vast. Medicijnen geven verlichting, maar genezen niet. Veel patiënten zullen eraan overlijden.

Het lange, niet-coderende RNA-molecuul dat is gevonden komt massaal voor in de aangedane hartspier. De onderzoekers blokkeerden het met een RNA-fragment dat specifiek aan dat ene RNA-molecuul bindt, waardoor muizen met hartfalen herstelden.