Record aantal toeristen in Berlijn

Explosieve groei
Explosieve groei

Berlijn heeft afgelopen jaar een recordaantal overnachtingen geregistreerd: meer dan 30 miljoen. Het toerisme naar de Duitse hoofdstad stijgt veel sneller dan verwacht. Vijf jaar geleden waren er nog 20,8 miljoen overnachtingen.

Het stadsbestuur wil het toerisme verder stimuleren met een nieuwe campagne. De slogan daarvoor wordt „365/13 Berlin”. De campagne begint volgende maand.

Berlijn viert dat het nu in het rijtje staat van steden met meer dan 30 miljoen geregistreerde overnachtingen. Dat zijn New York, Londen, Parijs, Dubai, Singapore en Hongkong.

Geschat wordt dat er naast de 12,4 miljoen mensen die in hotels en pensions hebben overnacht, nog eens 10 à 12 miljoen mensen hebben gekozen voor onofficiële appartementenverhuur. Er worden in Berlijn ongeveer 20.000 appartementen verhuurd. Het gemeentebestuur vindt dat te veel en wil daar maatregelen tegen nemen, om de overlast in bepaalde wijken te beperken en meer woonruimte vrij te maken voor de Berlijners zelf. Burgemeester Müller heeft gezegd dat hij overlast als in Barcelona wil voorkomen.

Van de bezoekers kwam vorig jaar 61 procent uit Duitsland zelf. De grootste groep buitenlanders kwam uit het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door de Amerikanen. Daarna komen de Nederlanders en de Italianen, met beiden ruim 300.000 bezoekers.

    • Marc Leijendekker