Laatste overlevende Treblinka (93) overleden

Samuel Willenberg wist te ontsnappen, en verhuisde na de oorlog naar Israël.

Willenberg bekijkt tijdens een interview in 2010 een kaart van Treblinka.
Willenberg bekijkt tijdens een interview in 2010 een kaart van Treblinka. Foto Oded Bality / AP

Samuel Willenberg, de laatste overlevende van het naziconcentratiekamp Treblinka, is vrijdag op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn dochter zaterdag laten weten aan persbureau AP. Willenberg woonde sinds het einde van de oorlog in Israël.

Willenberg was lid van de groep Joden die in 1943 het kamp in het door nazi-Duitsland bezette Polen in brand stak en het bos in vluchtte. Honderden mensen poogden op die manier te ontkomen. De meesten werden doodgeschoten door de nazi’s of gevangengenomen door Poolse dorpelingen. Alleen zij die wisten te ontsnappen hebben Treblinka overleefd. Het kamp is nooit bevrijd.

In Treblinka werden 875.000 mensen vermoord. In tegenstelling tot veel andere kampen, waar de gevangenen vaak eerst dwangarbeid moesten verrichten, werden mensen die bij het Treblinka aankwamen vrijwel direct vergast. Slechts enkele sterke mannen, zoals de toen 20-jarige Willenberg, werden enige tijd in leven gelaten om onderhoudswerkzaamheden te verrichten.

Erratum: in een eerdere versie van dit bericht was Treblinka omschreven als een “Pools naziconcentratiekamp”. Dit is onjuist, omdat het gaat om een vernietigingskamp op door nazi-Duitsland bezet Pools grondgebied.