Jumbo roept gerookte zalmproducten terug

Bij een steekproef werd op meerdere zalmproducten de bacterie listeria aangetroffen.

Een zalmgerecht.
Een zalmgerecht. Foto Remko de Waal / ANP

Jumbo roept klanten die gerookte zalmproducten in een van haar winkels hebben aangeschaft op deze niet te eten en te retourneren. Dat heeft Jumbo in overleg met de leverancier en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besloten, meldt de supermarktketen in een persbericht. Bij een steekproef is de listeriabacterie aangetroffen.

Het gaat om alle tien de producten met Noorse en Schotse zalm die Jumbo in de schappen heeft liggen. Klanten kunnen bij iedere vestiging hun geld terugkrijgen.

Eerder deze maand riep Jumbo consumenten ook al op om twee specifieke zalmproducten terug te brengen. Maar nadat na nieuwe tests opnieuw listeria werd aangetroffen, heeft het bedrijf de leverancier H. van Wijnen om opheldering gevraagd en voorlopig in de ban gedaan. Jumbo kijkt nu naar een vervangende leverancier.

Listeria

Listeria kan een risico vormen voor zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een zwak gestel. Hoewel de kans op besmetting klein is, kan listeria de kans op een miskraam of vroeggeboorte vergroten. Symptomen van besmetting zijn griepverschijnselen.

Eerder riep de Aldi al vis terug waarop listeria was gevonden. Toen ging het om regenboogforel die ook geleverd was door H. van Wijnen. De leverancier staat onder toezicht van de NVWA.