ING eiste extra topondernemer naast Kahn bij doorstart V&D

Oprichter Robert van der Wallen van BrandLoyalty heeft met Roland Kahn gesproken over deelname in de doorstart van V&D. Zonder succes.

Roland Kahn
Roland Kahn

De redding van V&D is mede mislukt doordat CoolCat-oprichter Roland Kahn geen tweede „topondernemer” aan zich kon binden. Dat had zijn huisbank ING als eis gesteld om hem een lening te verstrekken. Er was onvoldoende tijd om een gegadigde te vinden.

Dat zegt Kahn (63) in een interview in NRC. Wel heeft hij vorige week vrijdag met een kandidaat gesproken, vertelt hij, maar zonder succes.

Die [ondernemer] kwam hier binnen en dacht: ik kan voor heel weinig heel veel binnenhalen. Dus dat is niet gelukt.

Volgens ingewijden sprak Kahn met Robert van der Wallen, oprichter van BrandLoyalty uit Den Bosch, een onderneming in spaarzegels en andere marketingacties. Kahn wil zelf niet zeggen om wie het ging.

In 2013 verkocht Van der Wallen (48) zijn bedrijf aan het Amerikaanse Alliance Data Systems. Voor de eerste 60 procent betaalde deze koper 560 miljoen euro. Door de verkoop werd Van der Wallen in één keer multimiljonair. Hij staat met een geschat vermogen van 720 miljoen euro op nummer 24 in de Quote 500.

ING heeft Van der Wallen als kandidaat aangedragen, zeggen ingewijden. Hij zou gevraagd zijn 25 miljoen euro bij te dragen aan de doorstart. Van der Wallen is ook een goede bekende van supermarktketen Jumbo, die La Place heeft overgenomen en in die hoedanigheid betrokken was bij de doorstart van V&D.

BrandLoyalty doet spaaracties voor supermarkten en bovendien sponsoren Jumbo en BrandLoyalty samen een wieler- en schaatsteam. Van der Wallen wil zelf niet reageren, maar laat via een zakenpartner weten dat hij „een aangename kennismaking” heeft gehad met Kahn. Aan het einde van de ontmoeting heeft Van der Wallen hem laten weten „groot respect” te hebben voor zijn plan, maar dat het „te kort dag” was om erin deel te nemen.

V&D had veel verschillende eigenaren voordat het failliet ging:

Om een doorstart van V&D te laten slagen had Kahn bankkrediet nodig. Hij vroeg ING om 75 miljoen euro, maar dat geld heeft hij niet gekregen, mede vanwege de eis over de eigendomsstructuur. „ING was bang dat ik te veel hooi op mijn vork nam”, zegt Kahn. Wel had hij financiële steun toegezegd gekregen van Jumbo. Het bedrijf van de Brabantse familie Van Eerd zou 25 miljoen euro beschikbaar stellen, maar wilde zelf geen aandeelhouder van V&D worden.

Ook stelde ING voor Kahn onhaalbare eisen aan de hoeveelheid eigen vermogen die hij moest inbrengen. Kahn zou zelf 25 miljoen euro in V&D steken, aangevuld met nog eens 25 miljoen euro van Jumbo en 10 miljoen van twee bevriende vastgoedeigenaren. Kahn wilde eventueel nog eens 12,5 miljoen extra „ophoesten”, zegt hij, maar dat bleek niet genoeg. Meer vond Kahn onhaalbaar:

Ik heb geen enorme bak geld waar ik uit kan scheppen, zoals Dagobert Duck.

Afgelopen dinsdag werd duidelijk dat Kahns poging om V&D door te starten is mislukt.

Lees zaterdag op nrc.nl het hele interview met Roland Kahn.