Hondje ziek? Kassa!

De behandeling van een zieke hond of kat kan verrassend duur uitpakken. Loont een huisdierenverzekering?

Foto ANP / Lex van Lieshout
Foto ANP / Lex van Lieshout

Even met een elektrocardiogram de activiteit van het hart meten (80 euro). Dan nog een MRI-scan (800 euro) en voor de zekerheid een CT-scan (400 euro). En doe anders meteen een röntgenonderzoek (72 euro), als u er toch bent met de hond.

Bij zorg geldt: wat bij de mens kan, kan ook bij dieren. Gingen mensen met hun hond vroeger vooral voor een paar inentingen naar de dierenarts, nu kunnen ze er terecht voor steeds uitgebreidere onderzoeken en behandelingen. Fijn,maar de kosten zijn er wel naar. Met al die voorzieningen kan een dierenartsrekening zo oplopen tot een paar duizend euro. Wat niet iedereen zomaar kan betalen.

Wie zich niet druk wil maken om de kosten voor de zorg van zijn huisdier, kan een verzekering voor hond of kat afsluiten. Bijvoorbeeld bij Ohra, Hema, Inshared, Petplan of Proteq Dier & Zorg. Net als bij zorgverzekeringen voor mensen, hanteren aanbieders verschillende premies en dekking.

Honden zijn bijvoorbeeld duurder dan katten en een klein hondje is goedkoper dan een herdershond. Er zijn ook verzekeringen voor konijnen en papegaaien.

Kun je een verzekering betalen?

De huisdierenverzekeringen zijn populair. Exacte cijfers zijn er niet, maar naar schatting van verzekeraars steeg de verkoop van polissen in 2015 met zo’n 15 tot 20 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook dierenartsen merken dat meer mensen hun dier willen verzekeren. Was in 2010 nog ongeveer 4 procent van de honden en katten verzekerd, inmiddels is dat naar schatting zo’n 10 procent.

Maar is zo’n verzekering echt nodig? Of proberen verzekeraars slechts te verdienen aan de liefde voor huisdieren?

Of het nuttig is, hangt volgens Nico Ellérie van vergelijkingssite Verzekerjehuisdier.nl vooral af van de financiële situatie van de eigenaar. „Als je makkelijk zo’n 2.000 euro kunt missen, heeft een verzekering niet zoveel zin”, zegt hij. Dan betaal je waarschijnlijk meer premie dan je op zult maken. „Maar kun je dat niet en wil je zekerheid dat je dier de zorg krijgt, dan is een verzekering een goede oplossing.”

Dit zijn de 5 meest verzekerde hondenrassen: (bron: verzekerjehuisdier.nl)

Voor Jorinde Brenner was de afweging niet moeilijk: „Mijn hond is een gezinslid. Als hij een operatie van 100.000 euro nodig heeft, dat krijgt hij die. Maar dan heb je wel een verzekering nodig.” Ook Claudia Haagsman (47) nam een verzekering voor haar kooikerhond Pip. Haagsman:

Ik verzeker mezelf toch ook? Stel dat ze wat krijgt en dat de behandeling heel duur is. Dan wil ik niet de afweging hoeven maken: betalen of laten inslapen. Daar is ze me te dierbaar voor.

‘Geen gezond dier laten inslapen’

Voor die keus stonden Marrigje Bosch (33) en haar man wel. Ze hadden bewust hun kat niet verzekerd omdat hij uit het asiel kwam en de premiekosten –zo’n 18 euro per maand - niet in verhouding stonden tot de kosten van aanschaf en verzorging van het dier. De kat werd heel ziek en kon behandeld worden, maar dat kostte wel 900 euro. Bosch: „Toen hebben we elkaar wel even aangekeken, want waar ligt de grens?” Uiteindelijk hebben ze de behandeling toch betaald en was de kat binnen twee weken weer fit. „Tja, we hebben geen kat genomen om hem weer dood te laten gaan.”

Dit zijn de 5 meest verzekerde kattenrassen: (bron: verzekerjehuisdier.nl)

„We denken nu heel anders over huisdieren dan twintig jaar geleden”, zegt dierenarts Natasja Vodegel. Dieren zijn volgens haar echt onderdeel van het gezin geworden en worden steeds meer vermenselijkt „Voor jonge stellen fungeert een dier soms als vervanger van kinderen, die hebben er veel voor over.”

Zij komt tegenovergestelde gevallen ook tegen. Een dier dat goed te behandelen is, maar waar de onverzekerde eigenaar geen geld voor overheeft. Vodegel: „Ik vertel klanten altijd over de mogelijkheid van verzekeren. Ik ga geen gezond dier laten inslapen alleen omdat een eigenaar de behandeling van een gebroken pootje te duur vindt.”

Wie niet wil verzekeren kan natuurlijk ook zelf elke maand voldoende geld apart zetten, zoals Naomi Shanks (33) doet. Het gevaar met dat soort potjes is wel dat het geld uiteindelijk ergens anders aan uitgegeven wordt – de wasmachine gaat ineens kapot of er moet een nieuwe auto komen.

Toch nam Shanks bewust geen verzekering toen ze vijf maanden geleden een puppy aanschafte. „Dat zou 25 euro per maand kosten, en dan waren behandelingen als inenten en gebitsreiniging nog niet eens gedekt. En dat zijn nou juist de kosten.”

Kies je voor een verzekering, let dan goed op wat wel en niet wordt verzekerd, zegt ook Ellérie van verzekerjehuisdier.nl. De dekkingen lopen zeer uiteen.

In de meeste gevallen worden vaccinaties niet gedekt. En ook niet alle verzekeringen vergoeden problemen met ellebogen of heupen bij honden.

Bovendien is het slim bij aanschaf van een jong dier de verzekering af te sluiten. Ellérie: „Als zich ziektes openbaren naarmate het dier ouder wordt, en je wilt dan nog een verzekering afsluiten, wordt de behandeling vaak niet meer gedekt.”

    • Anne Vegterlo