Longreads

Hoe de FBI de FIFA wist te tackelen

ESPN beschrijft in een longread, die leest als een spannend boek, over de infiltratie van de dienst in de wereldvoetbalbond.

Blatter geeft een speech na zijn overwinning bij de FIFA-verkiezingen in mei. In juni kondigde hij zijn vertrek aan.
Blatter geeft een speech na zijn overwinning bij de FIFA-verkiezingen in mei. In juni kondigde hij zijn vertrek aan. ANP / Koen van Weel

Waarom lukte het de FBI een bom onder de FIFA te leggen, terwijl Europese aanklagers dat niet konden? Het Amerikaanse ESPN beschrijft in een gedetailleerde longread de infiltratie in de FIFA. De sportzender claimt voor het verhaal intern FBI-mailverkeer en andere documenten te hebben ingezien, en tientallen interviews te hebben afgenomen.

Op 27 mei 2015 gaan foto’s de hele wereld over: zes FIFA-functionarissen worden aan de vooravond van de interne verkiezingen opgepakt in een hotel in Zürich. Fotografen leggen gretig vast hoe FBI-agenten met oortjes, laptops en ander bewijsmateriaal naar buiten dragen.

Langzaam ontvouwt zich de omvang van de zaak tegen de wereldvoetbalbond: zestien voetbalbestuurders worden genoemd en een bedrag van 200 miljoen dollar zou met corruptie gemoeid zijn.

De FBI werkt al sinds begin jaren negentig aan een onderzoek naar corruptie binnen de FIFA. Met het gunnen van de wereldkampioenschappen aan Rusland (2018) en Qater (2022), nam het onderzoek een vlucht, zo beschrijft ESPN.

Chuck Blazer als informant

De pijlen waren al snel gericht op de Amerikaanse Chuck Blazer uit New York. Van vrijwilliger was hij uitgegroeid tot een belangrijke adviseur binnen de FIFA. Graag schepte Blazer op over zijn ontmoetingen met Vladimir Poetin, of logeerde hij in exorbitante hotels.

Na lang onderzoek wist de FBI dat Blazer twintig miljoen dollar had verduisterd in zijn tijd bij de FIFA. Blazer werd daarmee geconfronteerd en bekende. Daarna zette de FBI Blazer in het geheim in.

De man, die door zijn omvang de bijnaam ‘Kerstman’ had, werd volgeplakt met microfoons en nam meer dan een jaar lang gesprekken op binnen de top van de wereldvoetbalbond. Ook gebruikte hij een microfoontje in zijn sleutelbos, die hij op tafel gooide bij vergaderingen, zodat de dienst kon meeluisteren. 19 keer ontmoette Blazer de FBI.

Spannend boek

ESPN doet geen grote onthullingen, het zijn vooral de details die maken dat de longread leest als een spannend boek. Het sportblog schrijft bijvoorbeeld dat geldstromen van een Uruguayaans bedrijf naar de bank Barclays liepen, op een account dat weer werd beheerd vanaf de Kaaimaneilanden bij Cuba.

Lees het verhaal van de ESPN: The FBI versus FIFA (5.825 woorden, leestijd circa 24 minuten)
    • Liza van Lonkhuyzen