Longreads

Het licht ontvluchten om de hemel te aanschouwen

Veel mensen kunnen door lichtvervuiling de sterrenhemel niet meer zien. Op “star parties” kan dat wel.

Een sterrenhemel in de Verenigde Staten.
Een sterrenhemel in de Verenigde Staten. Still van YouTube

Journalist Omar Mouallem had zich heel wat anders voorgesteld bij een “star party”. Hij dacht aanvankelijk aan een hip feestje waarop beroemdheden kwamen buurten. Maar toen hij hoorde dat het ging om evenementen waarop mensen bijeenkwamen in de natuur om naar de heldere sterrenhemel te turen, was hij meteen van de partij.

In een fraaie longread beschrijft Mouallem hoe hij als kind dat opgroeide op het platteland iedere avond kon genieten van een met sterren bezwangerde hemel. Toen hij als student in de grote stad ging wonen, waren er na zonsondergang aanzienlijk minder hemellichamen in de lucht te bespeuren. Door zogeheten “lichtvervuiling” door een overmaat aan kunstlicht zijn in veel dichtbevolkte gebieden ‘s nachts veel minder sterren zichtbaar.

En dat betreurde Mouallem - en met hem veel anderen. Vroeger was de Melkweg vrijwel overal ter wereld te zien. Tegenwoordig woont 99 procent van de Amerikaanse bevolking in gebieden met lichthinder. In ruim twee derde van het land is het onmogelijk om de Melkweg te ontwaren. Volgens het Nederlandse Platform Lichthinder is de Melkweg voor de helft van de Europese bevolking onzichtbaar geworden.

Bekijk hier een video van ‘The Atlantic’ uit 2015 over lichtvervuiling:

Maar het gaat niet alleen om een esthetisch verlies. Sommige biologen maken zich zorgen om de kwalijke gevolgen die kunstlicht heeft voor dieren, planten en de mens. Een bekend voorbeeld is dat blauwe schermen van computers en smartphones de aanmaak van melatonine remmen, waardoor mensen moeilijker in slaap vallen. In Mouallems artikel komen meerdere gevolgen van het oprukkende kunstlicht ter sprake.

Lees hier de hele longread Dark Science (2.852 woorden, leestijd circa 12 minuten) van Omar Mouallem op de website van Hazlitt.