Maak je druk over grotere zaken

D66 heeft kritische vragen gesteld over de kosten van de restauratie van de Gouden Koets (NRC 18/2). Eerder liet de partij zich al kritisch uit over de kosten van het onderhoud van het koninklijk jacht De Groene Draeck en de kosten van de restauratie van de koninklijke paleizen.

Als overtuigd voorstander van een gekozen staatshoofd vind ik de houding van D66 maar een beetje gezeur.

De grote meerderheid van ons volk en de politiek hecht aan de monarchie. Daar hoort nu eenmaal het ‘Theater van Staat’ bij, inclusief paleizen, koninklijk jacht en de jaarlijkse rit in de Gouden Koets.

Bovendien is dit allemaal geen weggegooid geld, maar hebben tientallen gespecialiseerde ambachtslieden hier jarenlang werk aan.

Veilingmeester Pechtold van D66 zou zich eerder druk moeten maken om de echte kroonjuwelen van D66: het referendum, de gekozen burgemeester, de Eerste Kamer. Maar die kroonjuwelen neemt Pechtold niet onder de hamer, hij laat ze al jaren in een stoffig depot liggen.

D66, exact vijftig jaar terug door Hans van Mierlo opgericht als een frisse jonge deerne, begint steeds meer te lijken op een vroeg-oude vrouw die nu al jarenlang in een aanleunwoning van het kabinet Rutte-Asscher vertoeft.

    • Bert van Nieuwenhuizen auteur van boeken over de vorstinnen Wilhelmina
    • Juliana