Europese waarnemers trekken verkiezingen Oeganda in twijfel

President Yoweri Museveni (71) heeft de verkiezingen gewonnen. Hij is al dertig jaar aan de macht.

Een man houdt een banner vast met het protret van Yoweri Museveni.
Een man houdt een banner vast met het protret van Yoweri Museveni. AFP / Isaac Kasamani

Verkiezingswaarnemers van de Europese Unie hekelen de verkiezingen donderdag in Oeganda om een “gebrek aan transparantie en onafhankelijkheid” en een “sfeer van intimidatie”. Zaterdag werd bekend dat president Yoweri Museveni (71), aan de macht sinds 1986, de verkiezingen heeft gewonnen, officieel met ruim zestig procent van de stemmen.

Oppositieleider Kizza Besigye, Museveni’s voormalige lijfarts, zou iets meer dan 35 procent van de stemmen hebben gekregen. Hij werd deze week een aantal keer door de politie vastgehouden en verkeert waarschijnlijk momenteel onder huisarrest. Al voor de uitslag veroordeelde de oppositie de verkiezingen. Die verliepen donderdag verder chaotisch. Kiezers moesten urenlang wachten tot er stembiljetten waren en een aantal stembureaus werd gesloten.

Steun op platteland

Museveni kreeg zijn positie in de jaren 80 middels een militaire machtsovername. In die tijd hekelde hij Afrikaanse machthebbers die lang op hun plek blijven zitten.

In 2005 veranderde hij de constitutie, waardoor hij het jaar daarop voor zijn derde termijn gekozen kon worden. De regering telt de periode van 1986 tot 1996 overigens niet mee, omdat dat een “overgangsperiode” zou zijn geweest.

Op verkiezingsbijeenkomsten van Museveni wordt bijvoorbeeld geld uitgedeeld of worden ontwikkelingsprojecten toegezegd. Toch neemt de steun voor Museveni al jaren af, met name in steden. Besigye kreeg bij de vorige drie verkiezingen de meerderheid van de stemmen in de hoofdstad Kampala.

    • Liza van Lonkhuyzen